Finaalturniiri avamängus Sloveeniale kümne punktiga 79:69 alla jäänud eestlased võõrustasid Saku Suurhallis selle vanuseklassi viimase nelja aasta medalivõitjat (sealhulgas 2010. aastal meistrikullaga pärjatud) Prantsusmaad, kes tänavuse jõuproovi esimese mängus kaotas pisut üllatulikult Itaaliale 70:76 ja võitis seejärel Sloveeniat 61:53.

Kohtumise algus kujunes eestlastele edukaks, kuivõrd ebakindlalt tegutsenud prantslased andsid väljakuperemeestele parajalt tegutsemisruumi. Kümneminutiline avaperiood lõppes Prantsusmaa 19:13 eduseisul. Eesti koondise pikima mängumehe, 209 cm pika Rauno Nurgeri arvele oli selleks hetkeks kogunenud üheksa punkti.

Teisel veerandajal pääsesid prantslased korraks ka 13 punktiga (29:16) juhtima, ent Martin Paasoja ja Sander Saare kaugvisked ning korv Nurgerilt tõid võõrustajad poolaja lõpuks vaid viie punkti kaugusele – 24:29.

Teise poolaja esimese viie ja poole minutiga spurtis Prantsusmaa 12:2, millega pääses 41:26 eduseisu. Otsustavat neljandat veerandaega alustati nende juhtimisel 47:34. Mängu lõppskoorina märgiti protokolli prantslaste 66:44 võit.

„Vastased olid küll jõhkralt suuremad ja tugevamad aga olen rahul, et nad ei suutnud meile visata enamat 66 punktist. Meie hädad algasid taas sellest, et me ei suutnud ise viskeid sisse visata,“ rääkis Eesti koondise peatreener Andres Sõber. „44 punkti küll aga kust sa neid juurde võtad kui tulevad ebaõnnestunud lahendused rünnakul, pallikaotused, rääkimata suurest allajäämisest lauavõitluses.“

Turniiri kolmandale mängule Tšehhiga lähevad eestlased reedel vastu siiski lootusrikkalt. „Väga oleme selleks valmis. Nüüd hakkab turniir meie jaoks alles pihta,“ lisas Sõber. Eesti ja Tšehhi vastasseis algab Saku Suurhallis kell 20.15.

Prantslaste 19-aastase ja 203 cm pika jõulise ääre, tänavu profiliigasse NBA valitud Livio Jean-Charlesi kontosse kanti Eesti koondise vastu 18 punkti ja 10 lauapalli. Alexandre Chassang viskas 13 ja Hugo Invernizzi 11 punkti. Viimane võttis maha ka üheksa lauapalli.

Eestlaste resultatiivsematena tõid Rauno Nurger 14 ja Rait-Riivo Laane 11 punkti.

Eestiga ühte alagruppi kuuluvate meeskondade neljapäevase teises kohtumises kasvatas võiduarvet Sloveenia, kes alistas tasavägise heitluse järel Tšehhi 78:72.

D-alagrupi liidrina on Itaalial täisedu kaks võitu, järgnevad Prantsusmaa ja Sloveenia võrdselt kahe võidu ja ühe kaotusega ning Tšehhi ja Eesti, kel mõlemal kirjas kaks kaotust.

A-alagrupis on jäme ots Leedu käes, kes kolmandas järjestikuses võidumängus oli täna skooriga 107:49 üle Gruusiast. Järgnevad Kreeka (2-0), Saksamaa (1-2), Serbia ja Gruusia (mõlemal 0-2).

B-alagrupis on kaksikjuhtimine, sest nii Montenegrol kui ka Türgil on tabelis kahest mängust kaks võitu. Neile hingavad kuklasse Rootsi (1-1) ja Horvaatia (1-2) ning vaid Ukrainal tuleb hetkeseisuga esitosinasse pääsust suu puhtaks pühkida.

C-alagrupis liiguvad esirinnas Läti (3-0) ja Hispaania (2-0). Nende järel tulevad Venemaa (1-2), Bulgaaria ja Iisrael (mõlemal 0-2).

Sportland U20 EM-i turniiripassid, mis tagavad sissepääsu kõikidele allesjäänud mängudele, on müügil hinnaga 20 (täiskasvanud) ja 10 (õpilased, üliõpilased, pensionärid) eurot Piletilevi müügikohtades üle Eesti.

Mängusaalide sissepääsudes saab osta üksnes päevapileteid hinnaga 5 ja 2 eurot. Kuni 7-aastastele lastele on sissepääs tasuta.

Sportland U20 EM-i mängude ülevaated, pildi- ja videomaterjalid ning satistika on saadaval FIBA Euroopa kodulehel.

9.-21. juulini Tallinnas peetav Sportland U20 Euroopa meistrivõistluste finaalturniir on Eesti spordiaasta üheks suursündmuseks, sest kunagi varem ei ole nii mastaapseid korvpalli tiitlivõistlusi siinmail toimunud. Euroopa kuni 20-aastaste noormeeste korvpallimeister selgub finaalmängus 21. juulil Saku Suurhallis.