Selle hooaja esimese viie vooru järel oli Trans kehvas seisus ja tabeli lõpus. Milliste tunnetega asusid klubi peatreeneriks?

Arvan, et iga treener oleks selle väljakutse vastu võtnud, aidata raskustes meeskonda. Usun, et mind kutsuti kui spetsialisti, olen treenerina palju töötanud ja ka edu saavutanud.

Lihtsam oleks asuda ju eduka klubi etteotsa.

Üheselt on sellele küsimusele raske vastata. Kui kõik sujub ja laabub on ka treeneril lihtsam. Transiga oli vaja sisuliselt alustada nullist. Tuli leida põhjused, miks meeskond on sellises seisus ja püüda olukorda parandada. Muidugi sõltub palju ka võimalustest, kuid selline seis on usutavasti innustuseks igale treenerile.

Mis sa arvad, miks Transi hooaja algus ebaõnnestus?

Mängijad ei olnud vajalikul tasemel ja meeskond saadi kokku alles viimasel minutil. Samas oli klubi juhtkonnal ülesanne luua täiesti uus meeskond. Eesti mängijateturg ei ole aga kahjuks piisavalt suur ja siit ka põhjus, miks nõrgad mängijad meeskonda satuvad. Võib-olla oleks läinud vaja aega, et nad oleks nõudmistega harjunud ning vajalikule tasemele tõusnud. Mängijate potentsiaali nägemiseks oleks vaja olnud kannatust või siis oleks pidanud panema mõned mehed väljakul teist positsiooni mängima.

Kui suur roll siin võib olla kihlveoskandaalil?

Praegu keegi sellest enam palju ei räägi ja olukorda ei meenutata. Aga praegused mängijad on haritud inimesed, jälgivad meediat ja nad on teemaga kursis. Püüame luua puhta meeskonna, aga keeruline on leida vastaval tasemel mängijaid. See nõuab aega ja kannatust. Tunne on veel selline, et kogu selle jama tagajärjel Transi Eestis veel ei austata. Tahame oma hea maine kodus ja ka Euroopas taastada.

Trans teenis Sinu (Premium liiga maikuu parima treeneri) käe all mais 13 punkti ja muuhulgas alistas Trans mulluse meistri Nõmme JK Kalju 2:0. Miks on hakanud meeskond nüüd mängima?

Mängijad hakkasid mängima mängu, mida me neilt ootame. Muutsime asju ja õpetasime neid mängima head jalgpalli. Igale mängijale oli kõik eelnev väga ebamugav. Mehed peavad mõistma, et tuleb teha kõik, et oma mängu ja positsiooni parandada. See tähendab muutusi taktikas, mängijate konditsioonis ja psühholoogias. Mehed peavad jooksma väljakule motivatsiooniga. Me ei saa liigitada vastaseid tugevamaks ja nõrgemaks, meile on kõik vastased võrdselt rasked.

Mis oli peamine asi, mida tegid, mida muutsid?

Tõin oma stiili, ründava jalgpalli ja targa mängu kaitses. Kaitses ei pea mängima mitte ainult kaitsjad, vaid kogu meeskond. Kui ma vaatasin meie meeste poolt teenitud kaartide arvu, siis oli kohe selge, et midagi ei ole õige. Mäng oli vaja paremini organiseerida.

Kindlasti tegi meeskond ühe tänavuse parima soorituse Nõmme Kalju vastu. Kui palju see võit lisas mängijatele ja treeneritele enesekindlust?

Ma loodan, et see võit süstis meestesse kindluse, et suudame ka tugevatega hästi mängida. Ründasime palju ja lõime ka kaks ilusat väravat. Võit andis platvormi psühholoogilisele kindlusele. Samas oli järgmine mäng võõrsil Tallinna Kaleviga jälle ebaõnnestunud, kuigi võitsime. Me lasime käest palju momente ja kontsentratsioon polnud vajalikul tasemel. See tegi kurvaks ja näitas, et paljudel meie mängijatel on professionaalsuseni veel pikk samm.

Saan aru, et Narva Transi ootavad lähiajal ees muudatused.

Loodame jah, et õnnestub leida uusi mängijaid. Meil on katsetel juba mehi ja tahame lähiajal veel kedagi kutsuda. Eelkõige püüame tugevdada kaitset ja rünnakut. Pärast Stanislav Pedõki laenulepingu lõppemist peab klubi leidma ka ühe väravavahi.

Millised eesmärgid oled meeskonnale hooaja teiseks pooleks seadnud ja kas näed võimalust praegusest kuuendast kohast kõrgemale tõusta?

Meie eesmärk on loomulikult palju kõrgem. Ühe mänguga muidugi midagi ära ei tee ja ära ei otsusta. Ees on veel palju mänge. Miks mitte jõuda ka medaliteni, kuid esmalt on vaja sinna lähedale saada, siis tekib juba stiimul. Samas on Tallinna meeskonnad päris kindlalt eest ära ja esikolmiku ohustamiseks on vaja meeskonda, kes suudab stabiilselt mängida ja võita. Levadia vastu oli meil õnne ja siin aitas palju ka väravavahi Pedõki hea mäng. Selles mängus oli meil mehi, kes oleks pidanud end pärast väga kehvalt tundma. Meil on kahjuks mängijaid, kes võivad „üllatada“.

Spetsialistina oskad hinnata praeguse Premium liiga taset.

Liigas toimuvad üldiselt muutused aeglaselt ning uusi ja andekaid mängijaid kasvab peale liiga vähe. Meeskondadest on Kalju heal tasemel, sest neil on kogenud mängijad, kes mänginud ka koondises. Levadial on mängijad, kes mänginud koos juba noorteklassidest ja treener on suutnud oma käekirja kehtestada. Flora on meeskond, kes tahab igat mängu võita ning ka neil on tasemel ja kogenud mängijaid. Sander Posti võtaksin kohe enda meeskonda, sest see värav, mis ta meile lõi, oli täiesti Euroopa tasemel. Sillamäe on praegu meist möödunud, kuna me alles ehitame oma meeskonda. Meeldib Paide, kes Meelis Rooba vedamisel ajab oma asja. Tammeka tahab kindlasti end keskmikuna kehtestada. Tahaks, et Pärnu tuleks oma meeskonnaga taas tippjalgpalli ja usun, et Viljandi teeb seda üsna pea.

Narva Trans ja Sillamäe Kalev on hetkel Ida-Virumaa jalgpalli lipulaevad. Millises seisus on selle piirkonna jalgpall?

Praegu on meil jah kaks juhtivat meeskonda. Mõlemas on eeldused arenguks loodud, staadionid ja treeningpaigad on korralikul tasemel. Järgnevad Jõhvi, Kohtla-Järve ja Kiviõli, kellel on ka ambitsioonid Premium liigasse tõusta. Aga neil tuleb aru anda, et see pole kerge. Mängu tempol ja kvaliteedil on Meistri- ja Esiliigal ikka väga suur vahe.

Sul on ka välismaa kogemus, töötasid 2008–2009 Rovaniemi PS-i ja 2011 Syrianska FC treenerina. Seepärast oskad võrrelda meie klubide organisatsiooni naabrite omaga?

Soomega võime ennast täiesti võrrelda. Seal on paljudel klubidel pikad traditsioonid ja enamus neist on kindlalt jalgadel. Paraku avaldab majandus ka seal palju mõju, sest kord on klubi tipus, siis jälle põhjas. Vaid HJK on stabiilselt tasemel. Kui meil on Floral, Kaljul ja Levadial korralik struktuur, siis HJK-le jäävad nad ikkagi alla. Samas Rootsist oleme me palju maas. Rootsi liiga on ühtlane ja seal mängib palju välismaalasi. Liiga on pildis ka piiri taga. Kõikidest tippliiga mängudest tehakse otseülekandeid, jalgpall on pidevalt meedias tähtsal kohal. Mängudel käib 7000-15000 inimest.

See on treenerina Transis sinu viies tulemine (1997–1998, 1999–2000, 2004–2008 ja 2010). Kas praegu on varasemast erinevalt?

Siin ei otsusta treener. Kui sul on resultaat, oled hea treener, kui tulemusi pole, oled halb treener. Iga treener tahaks klubis töötada võimalikult kaua. Tuleb leida ühine keel juhtkonnaga ja anda mõista miks, milleks ja kuidas sa teed. Parim näide on siin Manchester Unitedi Alex Ferguson. Pärast teda otsis klubi väga põhjalikult talle asendajat. Huvitav on näha kuidas saab Müncheni Bayernis hakkama Pep Guardiola, sest Heynckes tegi sellest ikka tõelise tippklubi. Aga kokkuvõttes on elu selline, et palju sõltub ikkagi tulemustest. Kindlust, et saad ühes klubis kaua töötada, ei ole ühelgi treeneril.