"Oleme kuulnud, et mujal maailmas, näiteks Uus-Meremaal võivad mehed olla füüsiliselt kui kõvad tahes, aga kui mõni vend arvab, et ta ei sobi sinna, siis lihtsalt ei sobigi. Ja kellelgi pole midagi öelda. Eestis on meid nii vähe, et siin saab mossitada," ütles neljapaadis Taimsoo järel istuv Kuslap, kes on võib-olla ainult kaudselt süüdi selles, et sõudjatel skandaal tekkis.

Kuslapi sõnad on üsna kokkuvõttev kirjeldus selja taha jäänud "sõudeskandaalile", mille sarnaseid suured riigid teevad läbi igal aastal. Mäletatavasti tuli pärast juunikuist EM-i alaliidu juhatuse koosolekul arutlusele uue neljapaadi koostamine, kolm meest plaaniti Londoni olümpiaga võrreldes samaks jätta, vaid Andrei Jämsä ei sobivat paati. Sellepeale ütles Tõnu Endrekson, et tema siis ka ei sõida.

Äsja Eton Dorney järvel MK-etapi pronksmedali kaela saanud nelik polnud seda nägugi, et see seltskond - Taimsoo, Kuslap, Raja, Anderson - nüüd enam lahku läheks. Juba räägiti Rio de Janeiro olümpiast ning ka treener Killing teatas: "See on järgmise olümpia paat!"

Kuslap loodab, et nii ka läheb. "See ei ole muidugi meie otsustada, aga tore oleks küll, kui paati jääksime," lausus Kuslap tagasihoidlikult. "Kui meile ettepanek sellesse neljasesse istuda tehti, oli alguses väga hea meel, samas aga valdasid kahetised tunded, kuna väljajäänud mehed olid väga pettunud. Aga pigem on ikka hea meel, et saame ennast tõestada."

Jämsä ja Endrekson istuvad kahesesse?

Kuslapi häälest on tunda, et väga valutult ei kulgenud paadi komplekteerimine kellegi jaoks. "Suht ebameeldiv asi tõesti, aga mis teha... Ei olegi midagi teha!" nentis ta.

Killing arvab, et kogu juhtum kiskus pisut inetuks. "Natuke läks käest ära, aga midagi pole teha. Lõpp hea, kõik hea. See, et kõik sedapidi nüüd läks, on ilmselt saatuse poolt ette määratud. Alati on paatkondades võimalik erinevaid variante proovida ja töö käigus kooruvadki lõpuks head variandid välja," ütles Killing, kes ei nõustu väitega, nagu oleks Jämsäst ja Endreksonist loobutud. Nad ju läksid esialgu (hooaja alguses enne EM-i) ise ära.

"Nendest ei loobutud. Nemad loobusid kõigepealt. Nende huvi oli ühest treenida ning seda nad ka tegid," meenutab Killing aegu enne EM-i, mil Kaspar Taimsoo ja Allar raja meeltes mõlkus tegusid korda saata kahepaadis, kuid pärast EM-i seitsmendat kohta tehti plaanid ümber ja sellega ka Endrekson neljasesse tagasi kutsuti. "Kahepaadi sõit läks Kaspari haigestumise nahka. Oleks me kahesega medali saanud, poleks tõenäoliselt ka seda neljast sündinud. Me ei saa seda kunagi teada."

Mis Jüri ja Tatjana Jaansoni käe all treenivad Jämsä ja Endrekson edasi teevad, pole teada. Killing ei tundu uskuvat meeste võimetesse ühestel mägesid liigutada, võib-olla istuvad kahesesse, arvab ta.