„Kõik kastid olid läbi soritud ning kaasa võetud ainult üks, millel peal silt kirjaga „Diplomid“,“ näitas Aava meile varastatud kasti asukohta.

Kõige kummalisem selle juhtumi juures on tõsiasi, et varas oli kuni keldriboksini kõikidest ustest sisse tulnud oma võtmega. Murdmisjälgi pole ei ajaloolise Kirjanike Liidu maja Vana-Posti tänava poolsel väraval, maja välisuksel ega ka keldrisse viival uksel. Vaid keldriboksi puust uks oli kangiga lahti murtud, et ust kinni hoidev haak oma kohalt paigalt nihutada.

Kõige hinnalisemaks peab Aava enda jaoks 1948. aastal saadud lenduri tunnistust. Kastis oli veel palju rallialaseid aukirju ning ka ülikoolidiplomeid, mille Aava plaanis kinkida Eesti Mootorispordi Muuseumile Turbas. "Need kõik on nüüd läinud," tõdes Aava.

Mida varas diplomite peale hakkab, Aava ei tea. Eestis neid pärast sellist meediakajastust neid vaevalt keegi enam nurga taga ostaks. Ainus võimalik variant on kasti sisu müüki panna välismaal, näiteks Soomes, kus Aavat siiani hästi tuntakse. Kõige rohkem kardab rallilegend seda, et hinnaline mälestus niisama ära hävitatakse.

Aaval on siinkohal ka vargale midagi öelda: "Ütleksin sellele vargale, et ole hea mees, too tagasi! Sul on võtmed olemas. Ära kuuri ust enam maha murra, pane need lihtsalt siia ukse taha maha. Mul ei ole isegi vaja teada, kes need võttis, peaasi, et need tagasi saaks ja õigetesse kätesse edasi läheks."

Video Delfi külaskäigust Uno Aava keldrisse: