"Kui mul tuli mõte nii pikaks jalgsimatkaks, panin end eelnevalt mitmel moel proovile. 2011 novembris käisin kuuga 800 km, siis kõndisin-jooksin üritusel "Pekist priiks" jõulude ajal koos TriSmile rahvaga Otepäält Tartusse. 2012. aasta 21. aprillil tegin Lõuna-Eestis kaasa elamusretkel 100 km jalgsi, läbi öö. Kui siis poolel teel, ilma seljakotita, selg valutama hakkas, tekitas see veidike kõhklusi. Lõplik otsus teele minna langes kümme päeva enne minekut," rääkis filoloog ja arvutuslingvistik, teaduste doktor Maarika Traat. Ta on ainus Eesti naine, kes üksinda nii pika teekonna läbi Euroopa jalgsi teinud. Arstiabi vajas ta vaid ühel korral, kui oli kulunud botasega jalga hõõrunud.

Äsjane lumine talv võimaldas palju suusatada. Maarika sõitis oma kuuenda Tartu maratoni ja liikus võimalikult palju talvel linnas jalgrattaga. Uue matka eel avasta ta jooksutreeninguid tehes ka toreda võimaluse Anne kanalis koos taliujujatega ujuda ja sai külmas vees supeldes uusi elamusi ja karastust.

Sel laupäeval alustas Maarika Traat jälle seljakotimatka. Nüüd läbib ta koos ema Imbi ja tädi Iiviga (mõlemad on 60+) kümne päevaga 250 km Hispaanias Astorgast Santiago de Compostelasse. "Ema ja tädi tulid mulle eelmisel aastal matka ajal külla, nad olid meeldivalt üllatunud kui suutsid minuga koos 150 km Prantsusmaal jalgsi käia. Nüüd on kavas käia iga päev 25 km. Esmalt tutvume Astorga linna arhitektuuriliste vaatamisväärsustega, eelmistel kordadel jäi mul selleks vähe aega. Kõndimist alustame laupäeval, seekord ööbime vaid hostelites," jutustas sportliku elustiiliga Maarika Traat.