ITU (International Triathlon Union) valis Tartu talitrialoni EM-i läbiviimise paigaks mulluse talitriatloni Euroopa karikavõistluse Lähte etapi ja Tartu Milli korralduse põhjal. Nii 2012. aasta veebruaris Lähtel kui juulis Tartu Millil ITU tehnilise delegaadina viibinud Eugene Kraus Luksemburgist hindas Eestis toimunud triatlonid kõrgetasemeliseks. EM-i Tartus korraldab Eesti Triatloni Liit koostöös klubiga TriSmile.

"Vähe on linnu, kus on suurvõistluseks sobivad suusarajad linnas. Tähtveres on selleks head rajad. Sula tõttu tuli kunstlund rajalõikude ühendamiseks juurde toota. Stardi- ja finišiala tuleb suusaradade kõrvale laululava taha. Raskem, tehniline on 4,8 km rattarada, sees on ka Tähtvere treppide juures olev tõus ja langus. Tartu rada on hea ka publiku jaoks, toimuv on hästi näha laululava kõrvalt," selgitas talitriatloni EMi peakorraldaja, suurte triatlonide korralduskogemustega triatleet Ain-Alar Juhanson. Esimest korda Euroopa meistrivõistluste ajaloos toimub talitriatlon linna territooriumil. Võistluste ametlik esindaja ETU-st (Europana Triathlon Union) on ETU juhatuse liige Krzystof Piatkowski Poolast, ITU tehnilise delagaadina tuleb Tartusse Pertti Tomminen Rootsist.
Talitriatloni EMi ja MMi on peetud kümme aastat. 2002. aastal alustati ka Eestis Lähtel Andres Kübara eestvedamisel talitriatlonide korraldust, 2007. aastast selgitatakse Eesti meistreid. Kahel eelmisel talvel toimusid Lähtel ka Euroopa karikaetapid.

Talitriatloni alad: jooks + mägirattasõit + suusatamine (vabatehnikas). Tartus toimub EM lumistel radadel - 3,6 km jooksuring, mis kulgeb Emajõe kaldal Kroonuaia ja Vabaduse sillani ning Supilinna tänavatel, seejärel 4,8 km rattaring Tähtveres ja 2,7 km suusaring laululava taga ja dendropargis.

Võisteldakse vanuseklassides:
- eliit ja U-23 7,2 + 14,4 + 10,8 km
- juuniorid, paratriatleedid ja vanusegrupid 3,6 + 9,6 + 5,4 km
- teatetiimid (2 meest ja 2 naist), igaüks läbib ühe ringi 3,6 + 4,8 + 2,7 km
- Tartu Igamehe Triatlon (harrastajatele) 3,6 + 4,8 + 5,4 km
- lasteduatlon 1,5 km jooks + 2,7 km suusatamine

Tartus EMil näeb võistlemas maailma paremikku kuuluvaid triatloniste - 2012. aasta maailmameistrit, mulluse Lähte karikaetapi võitjat Pavel Andrejevit Venemaalt, mulluse MMi hõbedameest Daniel Antoniolit Itaaliast, maailmameistrit Helena Erbanovat Tšehhist, MMi pronksinaist Borghild Lovseti Norrast jt. Arvukalt on triatleete Venemaalt, esindatud on Hispaania, Slovakkia jt riigid. Eliitgruppides ja teatetiimides on 9 riigist võistlejaid üle 120. Igamehe triatlonil läheb rajale ligi poolsada harrastajat-triatlonisti.

Eestist on Tartus EMi põhiradadel võistlemas 40 triatlonisti, kelle seas endine rattaproff Allan Oras, 2012. aasta Eesti täispika triatloni võitja Indrek Teppo, mullune Eesti talitriatloni meister Sander Linnus, Eesti Rulluisuliidu president Jaanus Ritson, laskesuusataja Eveli Saue, purjetaja Elise Umb, sõudja Sille Vaiksaar jt. Tartus tuleb rajale ka Eesti parim rulluisutaja Danila Ruusu. "Eesti sportlaste hulgas on mitmeid tugevaid rattureid, loodame, et mõni medal jääb kodusel EMil ka Eestisse. Talvel joostakse naastudega jalatsites, kuid puhastame rajad maksimaalseltl lumest, et saaks joosta ka tavaliste botastega," sõnas Ain-Alar Juhanson.