Uuel hooajal treenivad Eesti koondisesse kuuluvad mehed kahes grupis. Kui sprindikoondist asus peale väikest pausi taas juhendama norralane Bjørn Kristiansen, siis tavadistantside mehi treenib Mati Alaver.

29-aastane sprinter Anti Saarepuu, kes 2009. aasta Libereci MM-il vabatehnikasprindis seitsmenda koha sai, valmistub algavaks hooajaks distantsimeestega koos.

"Sain kevadel teada, et Alaver aitab tavadistantside mehi. Siis otsustasingi, et proovin nendega koos treenida. Mul on alati olnud probleeme vastupidavusega, mida üha enam ka sprindis vaja läheb. Nüüd olengi saanud just sellele aspektile rohkem rõhku panna, samas arendan palju ka kiirust," selgitas Saarepuu Delfile muudatuse tagamaid.

"Ka tervis pole muret teinud, olen saanud kogu ettevalmistusperioodi vältel korralikult treenida," vaatab Saarepuu optimistlikult algava hooaja poole.

Novembri lõpul startiva hooaja kõige olulisem võistlus on Val di Fiemme MM, kuhu on suunatud ka Saarepuu mõtted. "Eesmärgid peavad kõrged olema. Tahan Libereci seitsmenda koha üle sõita. Sealne rada sobib mulle, kuna rajal on kaks tõusu ning vähe käte paaristööd," iseloomustas Saarepuu MM-i klassikasprindi rada.

Eesti Suusaliidu spordidirektori Raul Olle on kogu koondise ettevalmistusega rahule jäänud. "Pingeline eelarve, kuid oleme saanud käia välislaagrites piisavalt palju. Sprindikoondis on käinud kolmel korral Norras Bjørn Christianseni juures treenimas, tavadistantside mehed kaks korda Ramsaus Mati Alaveriga. Muide Kristiansen valmistas hooajaks ette ka väikest kohalike suusasprinterite gruppi, kellest võivad mõned üsna varsti Norra meeste koondise uksele koputada."

Mati Alaver jätkab koondise juures kindlasti Andrus Veerpalu kohtuprotsessi lõpuni. Kui kohtust tuleb eestlastele ebameeldiv otsus, siis Alaver samal kohal enam suure tõenäosusega ei jätka. Seda, kes töö temalt seejärel üle võiks võtta, Olle praegu veel öelda ei oska. Lootkem siiski praegu veel sellele, et Veerpalu keelatud ainete kasutamises süüdi ei mõisteta.

Karel Tammjärv viibis ettevalmistusperioodist 11 nädalat sõjaväes, kuid Olle selles probleemi ei näe. "Kindlasti annab see tunda hooaja alguses, aga MM-i osas see midagi mõjutada ei tohiks, vahest isegi vastupidi, tuleb kasuks," mõtiskeb Olle.

Selle aasta alguses Moskva MK-etapil õnnetult kukkunud ja ränga õlavigastuse saanud Peeter Kümmel pidi kogu kevade tegema spetsiaalselt õlale mõeldud harjutusi, täie jõuga on viimaste aastate Eesti esisprinter saanud treenida juuli algusest. "Olen 100% valmis hooajaks. Oluline on võidelda end tagasi MK-sarja kuuma gruppi, see annab palju juurde. Eelkõige on see oluline just rahalise seisu parandamiseks, sest kuuma grupi suusatajatel makstakse reisid võistlustele kinni," rääkis Kümmel, kes möönas samas, et tänu suursponsoritele ning isiklikele väikesponsoritele on saadud hooajale korralikult põhja laduda.

Peatselt sõidab koondis Põhja-Soome Olosele, kus toimuvad katsevõistlused.