„Natukene on ärevust ja natukene muretsemist, kas on piisavalt tööd tehtud. Valmisolek on nagu enne Ironman distantsi võistlust ikka. Nüüd aga ei ole enam aega treenimiseks, vaid tuleb keskenduda puhkamisele,“ räägib Albert.

Ettevalmistused on tema sõnul läinud hästi. „Olin terve ning viisin treener Jüri Käeni poolt koostatud kava ellu. Treeningutele lisas kvaliteeti ettevalmistumine koos eelmisel aastal Hawaii Ironman’il neljandaks tulnud Luksemburgi triatleedi Dirk Bockeliga,“ lisab eestlane.

Võistlusele seab Albert mitu eesmärki. Eelkõige on oluline võtta praegusest vormist maksimum. Eelmisel aastal omandatud kogemus loob eeldused ka mulluste aegade parandamiseks. Raudmehele kohaselt lisab ta lõpuks, et ootab võistluspäeval raskeid ilmastikuolusid, mis paneksid proovile nii tema kui kaasvõistlejad.

Hawaii Ironman’il kohtub maailma triatleetide eliit. Poodiumile jõudmiseks tuleb alistada näiteks kolmekordne maailmameister ja maailmarekordiomanik Craig Alexander Austraaliast, kes pani oma tugevuse maksma ka eelmisel aastal, kahekordne Ironman Hawaii võitja Chris McCormack Austraaliast ning viimasel kolmel aastal poodiumile jõudnud Andreas Raelert Saksamaalt.

Eestlased on stardikoha välja teeninud igal hooajal alates aastast 1998. Veebilehe http://ironmanworldchampionship.com andmetel on stardinimekirjas hetkel 2094 sportlast, kes võtavad Eesti aja järgi ööl vastu laupäeva ette 3,8 km ujumist, 180 km rattasõitu ja maratondistantsi jooksmises ehk 42,195 km. Võistluse vältel tuleb võidelda nii ookeanilainete kui paigale omase tugeva tuulega ning leida sobiv sõidurütm tardunud laava väljade vahel kulgevatel teedel. Tegemist on ühe suurima sportliku väljakutsega, mis maailmast leida.

Hawaii Ironmani korraldatakse alates aastast 1978 ning sinna pääsevad võistlema vaid parimad sportlased. Rajarekord 8:03:56 kuulub austraallasele Craig Alexander’ile ning pärineb aastast 2011. Naiste läbi aegade parima tulemuse eest hoolitses 2009. aastal Chrissie Wellington (Suurbritannia) ning selleks on 8:54:02.