Kui kolm tähtsat isikut praktiliselt üheaegselt lahkumissoovist teatavad peab klubis olema miskit valesti. Kas põhjus on ainult rahalistes viivitustes või pigistab king ka mujalt?

Kõigi kolme puhul on olukord täiesti erinev. Martin ütles juba kevadsuvel, et pigem ta peale seda hooaega, mil tal leping lõpeb, Flora peatreenerina jätkata ei soovi, Mardile, kelle leping klubiga lõppes septembrikuus, tegin ma vastava ettepaneku ise, kuna kolme koha vahel rabeledes tõmbab ta ennast lihtsalt ribadeks ja Eesti jalgpallile on kasulikum kui ta nö enda pühendunud tegevusena ehitab üles Mart Poomi jalgpallikooli. Jannoga, kellel Floraga lepingut veel aasta jagu järel, jõudsime mittejätkamise osas samale arvamusele samuti klubi initsiatiivil, seda lähtuvalt printsiibist, et personali mõttes tahame järgmisest hooajast klubis näha vaid inimesi, kellel kõrvalametit teises organisatsioonis ei ole.

Olen selles mõttes nõus Martiniga, et kindlasti on rahaprobleemid mõjutanud meeskonna olukorda ja nõus ka Mardiga, kes mõne päeva taguses intervjuus väitnud, et pigem ei jäänud tiitel raha taha, mõistan kaks edukat hooaega teinud treenerite frustratsiooni, aga ühise nimetajana saaks kõnealuste arengute taha pigem panna klubis toimuvad muudatused, millega ma samas ei taha kindlasti kedagi kritiseerida. Klubi jõudis lihtsalt oma arengus sellisesse ajajärku ja kõigil kolmel on selles oma tähtis positiivne roll.

Õhtulehes on vihje, et Flora tahab üle minna süsteemile, kus kohakaaslust ei saa olla. Samas on see ju mehi seni päästnud, vähemalt kuskilt tuleb mingi rahaline sissetulek.

Ehk on pigem nii, et klubi on jõudnud täna seisu, kus aeg doteerida ühel või teisel moel Eesti jalgpalli on läbi saanud ja esiplaanile on kerkinud vajadus arendada klubi temast endast lähtuvate loogikate alusel, mis ühe asjaoluna tähendab ka majanduslikku stabiilsust ja teisena näiteks klubis töötavate inimeste pühendumist sellele ülesandele. Taas pean rõhutama, et eelnevaga ei taha ma kedagi kritiseerida, ajad olidki lihtsalt sellised.

Kas sisulise poole pealt on ka treeneritele ja mängijatele midagi ette heita? Eesti liigas ollakse teisel kohal ja kui vaadata koosseise paberil, siis Nõmme Kalju ongi reaalselt number üks.

Kui midagi ette heita, siis ainult seda, et enne hooaja lõppu hakati mittejätkamist presenteerima - üldjuhul tehakse sellist asja parima tulemuse saavutamiseks ikka peale hooaja lõppu.

Mis koosseisu puutub, siis küllap on Flora ja Kalju umbes sarnase mängijate potentsiaaliga, aga treeneritele ja mängijatele etteheiteid teha pole ka plaanis. Lihtsalt meie poolt taas kord valitud strateegiaga saavutada edu läbi meeskondliku mänguga seotud nüansside ongi väga keeruline pikalt edukas olla. Selliselt töötab ju suur hulk maailma treenereid ja üldjuhul järgneb varem või hiljem kinnijooksmine.

Mängijate müümine välisklubidesse vähendaks rahalist survet, kuid müük pole Floral viimasel ajal väga õnnestunud. Kas pole tasemel mängijaid, keda müüa või on pitseri pannud jamad Raio Piiroja tehinguga Norras?

Raio lool nüüd küll mingit mõju pole ja hoolimata ressursi vähesusest oleme müünud endiselt hästi - enne hooaega näiteks vennad Anierid. Samas on tõsi, et kõik on läinud järjest keerulisemaks just vastaval tasemel mängijate vähesuse tõttu, kusjuures selle põhjuseid tuleb otsida just nimelt eelneva küsimuse vastuses seisnud edu saavutamise strateegias. Tahame tuleviku edu ehitada üles keerulisemalt läbi mängijate individuaalse arengu, mis teeb edu püsivamaks. On tõsi, et mängijate müük on ja jääb Eesti-suguses jalgpalliriigis klubile oluliseks tuluallikaks, see eeldab aga, et mängijate areng on number üks ja sellele peab toetuma meeskonna edu.

Mis saab Florast edasi? Kas tuleb puhtalt noorte meeskond, mis mängib meistriliigas, aga esialgu mitte kõrgete kohtade nimel?

Oh ei, pigem vastupidi. Mõistagi tahame juba veidi pikemas perspektiivis hakata toetuma oma kasvandikele unustamata sealjuures ka teistes Eesti klubides kasvanud mängijaid, pean silmas just neid klubisid, kelle roll olla pigem kasvatajateks, aga esmase edu tagamises peame siiski kohe löögijõulise koosseisu komplekteerima. Kindlasti tahame olla järgmisel hooajal tugevamad kui käimasoleval ja selleks oleme ka klubisisestel koosolekutel üksikasjaliku plaani teinud.