Lend Riiast Londonisse sujus ladusalt ja kell 12.15 maandus Air Balticu lennuk Londonis Gatwicki lennujaamas, kirjeldas Delfi fotograaf Andres Putting.

"Mingit väga tugevat turvakontrolli ei olnud tajuda. Rõõmsad passiametnikud küsisid mu uut Eesti passi nähes, et kas ma digipassi koridori ei oleks tahtnud kasutada, aga kuna sealne süsteem alles uus, ei ole päris kindel, siis sujuvat inimkontroll kiiremini.

G4S-turvajaid oli lennujaamas küll näha, aga relvastatud politseinikke ega sõjaväelasi näha ei õnnestunudki. Oleme veidi Londonist eemal, äkki siis seepärast.

Leedust-Lätist ja Eestis kokku korjatud tõrvikukandjad siirdusid sinisesse bussi ja peale mõningast segadust siirduti kahetunnisele bussireisile Canterbury linnakesse. Kogu siinse aja on delegatsioonil, mis koosneb umbes 30-40 inimesest, kaasas vabatahtlikud, kes abistavad kõikvõimalike küsimuste lahendamisel. Ühel leedukal kadus ära seljakott, pärast mõningast otsimist leiti see lennujaamast siiski ülesse.

Canterbury tuur hõlmas kohalikku linnakest ja katedraali. Pärast seda siirduti kella 18-ks Maidstone'i külakeses asuvasse hotelli Tudor Park Marriotti, kus peale õhtusööki selgitati jooksjatele suisa puust ja punaseks kuidas, millal ja mida tuleb siis kolmapäeval tõrvikukandjal teha. Asjad on paika aetud siin punktuaalselt, kõik mängitakse enne paar korda läbi, näidatakse slaididel ja täispuhutavate tõrvikutega, kus keegi peab asuma, mida tegema, kuidas naeratama ja mis suunas minna.

Mingit eksimisvõimalust pole. Ärge mingil juhul tõrvikut käest andke, oli korraldajate soovitus jooksjatele. Rada ise on ca 300 meetrit pikk. Renna Järvalt jookseb kohaliku aja järgi kell 13.46, Jaanus Kala 14.23 ja Evelin Ilves orienteeruvalt kell 18.11 koos kohalike prominentidega.

Veidi olümpiatõrvikust

Selle kavandasid Londoni idaosa disainerid Edward Barber ja Jay Osgerby, ligi meetri pikkune tõrvik kaalub ligi kilo, selles olevad 8000 auku tähistavad iga tõrvikukandjat. Kolmnurkne kuju sai innustust kolmede sarjast, mida leiab olümpiamängude ajaloost ja olümpialiikumise visioonist. "Austus, silmapaistvus ja sõprus", kolm olümpiadeviisi sõna - kiiremini, kõrgemale, tugevamini - ning asjaolu, et UK on olümpiamänge korraldanud kolmel korral korral (1908, 1948 ka 2012), 2012 olümpiamängude visioon, milles on ühendatud kolm tegevusvaldkonda: sport, haridus, ja kultuur.

Iga jooksja saab tõrviku pärast jooksu endale, sellele graveeritakse jooksja nimi ja aadress. Kuuldavasti on juba e-Bays tõrvikuhinnaks kujunenud ulmeline 200 000 dollarit.

Tõrvikut testiti ilmastikukindluse osas BMW vastavas rajatises Münchenis, veendumaks, et see suudab taluda igatsorti ilmastikku.

Sestap rõhutasidki korraldajad, et mitte mingil juhul ärge andke seda käest, kui teiega rahvas pilti teeb. Tõrvikukandja ise võib aga oma distantsi läbida joostes, käies, tantsides, kuidas iganes, peamine, et oleks lõbus ja meeldejääv. Selga anti kõikidele valged Adidase dressid. Iga tõrvikukandjale määratakse punkt, kus ta siis oma distantsi ootab.

Evelin Ilves on jooksuks valmis, hommikul teeb ta veidike trenni ja siis juba valmistub koos teistega oma distantsiks. Eesti jooksjad lubasid ka hommikul oma jooksuringi ära teha ja siis Evelini trenniga liituda.

Olümpiatõrviku kandjad külastasid Canterbury:

Renna Järvalt räägib enne tõrvikujooksu:

Olümpiatõrvikukandja Jaanus Kala muljed:

Andres Puttingu reisi Londonisse maksis kinni Samsung.