Arvet Tetsmann kirjutab raamatu sissejuhatuses:
"Seda, et tänavune Muhu Väina Regatt kannab järjekorranumbrit 55, teavad vist kõik sellest osavõtjad. Teatakse ka seda, et esimene sõjajärgne regatt toimus 1956. aastal. Vähesed aga teavad, et esimesed purjetamisvõistlused Eestimaal toimusid juba 1875. aastal. Seda kinnitab sõnum Peterburis ilmunud lehes "Jahta" nr. 16 (august 1876, lk. 924-925).

Esimest korda toimusid ülevabariigilised purjetamisvõistlused Muhu Väinas 1925. aastal. Järgnevalt püüan lähemalt käsitleda Muhu Väina regattide ajalugu alates sellest ajast.

Enne Eesti okupeerimist 1940. aastal toimunud regatte saan kirjeldada ainult tollal ajakirjanduses ilmunud artiklite najal.

Lähemalt käsitlen esimest sõjajärgset Muhu Väina regatti, millest õnneks on säilinud kõik algmaterjal. Hilisematest regattidest olen piirdunud põhiliselt kättesaadava statistikaga."
- Arvet Tetsmann -

Rääkides Muhu Väina regati eelloost, ütleb Arvet Tetsmann „Eesti ajal, 1930. aastatel, toimus Väinakarika võidusõit. Seda viidi nädalalõppudel läbi Haapsalus ja Pärnus. Korraldajaks oli Tallinna Jahtklubi. Okupatsioonide, Läände põgenemiste, küüditamiste ja sõjaga seoses traditsioon küll katkes, aga kui jälle natuke vabamalt hinge võidi tõmmata, puhusid mehed vanale võidusõidule taas elu sisse. 1958. algatasid esimese võidusõidu tollal veel elus ja aktiivsed sellised eestiaegsed mehed nagu Paul Butte, Heino Kuivjõgi ja teised. Esimene võistlus algas Riiast ja lõppes Haapsalu juures.“

Raamatut on võimalik endale soetada Eesti Jahtklubide Liidust.