Avastus tehti laboris läbi viidud testide põhjal ning teadlased ei ole veel kindlad, kas need peavad paika ka inimeste peal, kuid mitmed eksperdid peavad seda piisavalt intrigeerivaks, et olümpiamängude eel dopingutestide tehnoloogiat uuendada, vahendab AP.

"On huvitav, et midagi nii tavalist nagu tee võib steroidile nii olulist mõju avaldada. Me peame nüüd võib-olla oma teste kohendama, et olla kindlad, kas neid on mõjutanud toit, treening või haigus, enne kui saame öelda, et inimene on dopingut kasutanud," rääkis maailma antidopinguorganisatsiooni WADA teadusdirektor Oliver Rabin.

Uurimuse läbi teinud teadlased lisasid testosteroonile rohelise ja valge tee ekstrakte ning kontrollisid, kas ensüüm, mis tavaliselt testosterooni kehas ära tunneb, seda siis ka veel teeb. Avastati, et tee vähendab testosterooni kontsentratsiooni kuni 30 protsendi võrra, mis tuli välja eriti eredalt siis, kui testosterooni tase oli tavalisest hästi kergelt kõrgem.

"See sportlane peaks küll rumal olema, kes arvab, et suudab valget või rohelist teed juues dopingutesti ära petta. Et üldse mingit minimaalsetki efekti saavutada, peaks inimene järjest ära jooma umbes üheksa tassi teed. Mina isiklikult seda küll enne võistlust teha ei tahaks," ütles avastuse suhtes skeptiline olnud King's kolledži ravimikeskuse arendusjuht Andrew Kicman.