Sidemängija: Artis Caics (Tartu Pere Leib)

Diagonaal: Martti Juhkami (Pere Leib)

Libero: Asko Esna (Tallinna Selver)

Nurgaründaja: Deniss Sintov (TTÜ)

Nurgaründaja: Lauris Iecelnieks (Pere Leib)

Temporündaja: Vaido Veek (TTÜ)

Temporündaja: Romet Priimägi (Pärnu VK)

Finaalmängu parim - Pere Leib: Kristo Kollo

Finaalmängu parim - Selver: Kristjan Õuekallas

Igasugune valik tekitab põgusaid eriarvamusi ja vaidlusi, aga teenimatult ei pääse auhinnasaajate hulka keegi.

Mõlemad lätlased mängisid end tippvormi alles turniiri edenedes ja eriti raskelt kujunes enesekehtestamine sidemängija Caicsil. Arvukas publik nägi pühapäeval ka seda, kui õige ja samas paratamatu oli tartlaste treeneri Rainer Vassiljevi käik istutada Iecelnieks mängu otsustavas pooles lõplikult pingile. Mängu ärategemisvõimalus kandus oma mehele, kelleks seekord osutus julgelt sekkunud Priit Luik. Kohta Schenkeri liiga koondises väärinuks tartlaste libero, mootor ja hing Rait Rikberg, silmatorkava arengu on Tartus läbi teinud 22-aastane Siim Ennemuist. Omaette esiletõstmist väärib noor treener Rainer Vassiljev (28), kes suutis masina vedama saada just siis, kui seda kõige rohkem vaja oli. Annab meenutada, millal Tartu meeskond viimati kaotas, vist suure külma ajal.

Juba neli võrdset? Peaaegu

Põhiturniiri võitja (Selver) taandus teiseks ja teine (Pärnu VK) kolmandaks, kolmas (Pere Leib) tõusis esimeseks ja viies (TTÜ) neljandaks, neli Läti tugevamat meeskonda pudenesid juba veerandfinaalis.

Eesti – Läti vahekorda seirates võiks ju rahul olla, aga Läti edestamine pole ammu enam tõsine stiimul. Hulk Läti paremaid on mööda Euroopat laiali ja tõsist jõudu kujutavad nad endast vaid koondisena, sedagi juhul, kui koondisest hoolivad. Kõik ei hooli.

Rahul võiksime olla noorte hoogsat pealetungi nähes. Treenerid ei pelga noori platsile saata, nad teavad, et areng kulgeb läbi eksimuste. Selver mängis oma noort koosseisu arvestatades isegi veidi üle ootuste edukalt. Peksupoiss ei oldud eurosarjas, ka Schenkeri liiga põhiturniiri ei suuda võita nõrgad mehed. Treener Avo Keel ütles enne finaalvõistlust, et võimalus võita on 50:50 ja ta ei eksinud – kõige napimalt kuulus võit kogenumale ja silmatorkavalt emotsionaalsemale. Seekord läks nii, Eesti meistrivõistlustel (alates järgmisest nädalast) võib lõppjärjestus teistsugune välja näha.

Kui siiani võis enam-vähem võrdseks pidada Tallinna, Tartu ja Pärnu esindusmeeskonda, siis Moldova koondislase, ema poolt gagauusi ja isa poolt venelase Deniss Sintovi lülitumine Tallinna Tehnikaülikooli koosseisu tõstis medalipretendendiks ka treener Aigor Kaibaldi noore meeskonna. Sintov ja Veek, kaks meest napilt neljandaks jäänud meeskonnast valiti sümboolsesse seitsmikusse

- juba see on kõnekas saavutus.

Rindele!

Pärnu meeskond vääris kohta esikolmikus ja sai selle. Pärnu koolkonna teened Eesti võrkpalli arengus on hindamatud, selle linna ja maakonna noortest on ülekaalukalt enim koondislasi välja õpetatud. Kõige rohkem on neid ka tänase Eesti koondise vaateväljas. Pärnakast peatreener Avo Keelel on, mille üle juurelda, sest koondise ukse on irvakile tõmmanud mitu huvitavat üritajat ja mitte ainult Pärnust. Väga tahaks näha, mida suudab suurte poiste võistkonnas Rakvere spordikoolis Mati Meriranna poolt võrkpalluriks kasvatatud 1960-millimeetrine miinipildur Martti Juhkami (23), üks publiku lemmikutest. Rindele kippujaid on veel.

Mõnes mõttes on väga hea, et üks ja seesama klubimeeskond Schenkeri liigat ei võitnud, Eesti võrkpallile võib see kasuks tulla. Publik – aga rahvast oli vaatamas meeldivalt palju – januneb uute nägude järele, põlgamata ära staažikamaid, kes konkurentsis püsivad. Nagu Argo Meresaar ja Kristjan Õuekallas, nagu Kert Toobal Türgis ja Raimo Pajusalu Prantsusmaal – kui rääkida ülekolmekümnestest. 30-40 vahel tippmängijaid on maailma parimateski klubides palju. Meditsiiniabi tase, tänapäevased taastumisvõimalused jm tipptegutsemise juurde kuuluv laseb sportlastel kaua areenil olla ja oma poolehoidajatele elamusi valmistada.

Ülehomme algavad Eesti meistrivõistluste veerandfinaalmängud, oma võimalust tulevad varitsema virulased ja võrulased.