"Hinnanguid kiputakse andma kohtade, mitte sisu põhjal. Selge see, et praegused tulemused maailma karikal on olnud pigem tagasihoidlikud, aga sportlaste ja treenerite jaoks on konkreetsetest kohtadest oluliselt tähtsamad sisulised näitajad," kõneles Alaver Delfile.

"Näiteks Karel Tammjärv tegi väga hea sõidu Roglas, kus ta saanuks kindlasti ka MK-punkte, kui mitte konkurent poleks vääratanud ja Kareli kukkumisse kaasa tõmmanud. Tema viie parema sõidu keskmine FIS-punkt on 28 ehk maailma paremikuga võrreldes jääb tema kaotus keskmiselt 3,5 protsendi juurde. Ta on veel noor mees ja arengudünaamika näitab, et 2-3 aasta pärast võiks tal asja olla maailma tippu. Kui distantsisõitjatest veel rääkida, siis Aivar Rehemaa vorm on olnud heitlik. Oberstdorfis tegi ta igati korraliku etteaste (suusavahetusega sõidus 23. koht), samas on tulnud ootamatuid altminekuid," lisas Alaver.

Kaks nädalat enne Otepää MK-etappi ei saanud vestluses kuidagi mööda minna ka sprinteritest, kes puhtalt kohtade järgi hinnates on arengus justkui sammu tagasi astunud.

"Kein Einaste on väga spetsiifiline suusataja. Tema õnnestumisel peavad olema täidetud kolm eeldust - väga kõva rada, rajaprofiili kõrguste vahe väike ning võistlus peab toimuma meretasapinnal. Tegelikult ongi tal võimalik supertulemust teha vaid loetud võistluspaikades ja üks sellistest on Otepää. Keini jõunäitajad on sprinterite hulgas vaata, et maailma parimad, aga hapnikutarbimise võime võrreldes tippudega väike. Tahame või ei taha, siis pehmel rajal ja keskmäestikus tal kõrgesse mängu asja pole."

"Peeter Kümmeli funktsionaalsed näitajad on paremad kui Einastel, kuid see ei taga automaatselt kõrgeid kohti. Maailmameistrivõistluste 6. kohast ei maksa teha koheselt järeldusi, et tema tase ongi nüüd selline. Peeter on seni MK-etappidel A-finaali jõudnud vaid mõnel korral. Et sõita finalistide hulka stabiilselt, tuleb tõsta taset. Sel tavel pole see õnnestunud, vähemalt seni."