Nõmme linnaosavalitsus üllitas eile pressiteate, milles teatati, et neljapäeval Tallinna Linnavolikogus vastuvõetud linna 2012. aasta eelarves ei nähtud ette vahendeid linnale kuuluva Hiiu staadioni kunstmurukatte vahetuseks, kuigi Kalju seesuguse abipalve neile esitas.

"Kurb. Väga kurb. Kurb ei ole isegi see, et nad ei toeta, vaid kurb on see, kuidas nad seda serveerisid," ütles Tehva reedel Delfile.

Pressiteates põhjendatakse klubi rahata jätmist järgmiselt: "Nõmme linnaosa vanema Erki Korpi sõnul ei saa meistriliigas mängiv klubi eeldada, et kohalik omavalitsus maksumaksja raha ainult ühe klubi arengusse panustaks. Meistriliiga toetamine on linnaosavalitsuse jaoks liiga kõrge tase, las see jääda ikkagi klubi ja sponsorite hooleks."

Tehva nimetab taolisi põhjendusi pehmelt öeldes jaburaks. "Ilmselgelt me ei taotle kattevahetust tippspordi toetamiseks. Me arvame, et Tallinna linn peaks oma spordirajatised korras hoidma. Sellel staadionil treenivad lisaks Nõmme Kaljule ka teised spordiklubid ja eelkõige lapsed. Lisaks toimuvad seal veel eri koolide kehalise kasvatuse tunnid. Tahaksime ennetada seda, et lõpuks ei saaks seal keegi tõsist traumat," sõnas Tehva.

Peamiseks murekohaks Kalju jaoks on tõsiasi, et viis aastat tagasi paigaldatud kunstmurukate on oma aja ära elanud ning kujutab jalgpallurite tervisele tõsist ohtu. Nurinat Hiiu staadioni kohta on viimasel aastal kuulda olnud ka teiste meistriliiga klubide mängijatelt.

"Mina isiklikult olen saanud sellisel nö "käib küll" kunstmurukattel umbes kuus aastat tagasi Narvas niisuguse trauma, et mul on siiamaani hüppeliigeses kaheksa kruvi ja kaks metallplaati. Aga mina õnneks ei pea jalgpallurina raha teenima," rääkis Tehva.

Kodustaadioniks saab...?



Foto: Ilmar Saabas

Seega ei osanudki Tehva eile öelda, kus Nõmme Kalju järgmisel hooajal Eesti meistriliigas oma kodumängud peab. Erinevate variantidena on meediast läbi käinud jutud Tehnikaülikooli taga asuvale staadionile või suisa Haapsallu kolimisest. Olgu TTÜ staadioni kohta nii palju öeldud, et selle arendamine on Kaljul endiselt plaanis, kuid venib Euroopa liidu struktuurfondi keeruliste asjaajamiste tõttu 2014.-2015. aastani.

"Ei teagi. Sellele on võimatu vastata. Täna (eile - toim) hommikul oli meil jalgpalliliiduga vestlus. Reeglite kohaselt pidanuksime staadioni asukoha neile teatama eelmisel nädalal, aga saime eriloa teha seda märtsi alguses. Alaliit aitab meil lahendusi leida ning me loodame ikka mingite kokkulepeteni jõuda. Usun, et see pole mitte ühe-kahe inimese võitlus. Kui tahe on, siis leiame kõik koos kompromissi. Küsimus on suhtumises ja tahtes," jättis Tehva veel õhku rippuma võimaluse, et ehk suudetakse linnaga veel läbi rääkida.

"Me ei taha kaheksa aastat tehtud tööd lihtsalt ära visata ja Nõmmelt ära kolida. See ei ole ka Nõmme elanike suhtes aus. Kuid mina kui klubi president kuulen iga päev peatreenerite ja mängijate murenoote vigastuste ja traumade kohta. Me läheme järgmisel aastal võistlema kõige kõrgema eesmärgi ehk kuldmedali nimel ning meile on oluline tagada mängijatele vähemalt tervist mitte kahjustavad tingimused. Need on elementaarsed asjad ning peaks olema ka linnaosavanemale tähtsad. See kate on amortiseerunud ja omadega läbi lihtsalt, midagi pole teha."