Saanud valikturniiri play-off’i avamängus Dublinis Croke Parki staadionil valusa 0:1 kaotuse, oli iirlastel korduskohtumises Pariisis Stade de France’il isu suur.

33. minutil sooritabki toona Tottenhamis mänginud Robbie Keane üldseisu viigistava tabamuse ning rohkem normaalajal väravaid ei nähta.

Üllatav pööre saabub mängu 103. minutil, mil väravavaht Shay Giveni vahetus läheduses karistusalas jõuab pall Henryni. Et mänguvahend üle otsajoone ei läheks, paneb Henry sellele käe vastu ning annab söödu värava ette William Gallas’le. Värav! Mänguseis 1:1, kokkuvõttes 2:1 prantslastele. Kõik toimub nii kiiresti, et rootslasest vilemees Martin Hansson ei saa arugi, mis valesti oli, kuigi iirlased talle seda selgitada üritavad. Abikohtunikudki konstateerivad fakti, et kõik oli reeglitepärane. Vastuväravat iirlastel lüüa ei õnnestu ning Prantsusmaa pääseb MM-ile.

Miks me seda meenutame? Unustaks parem ära ja laseks iirlastel rahus uueks play-off’iks valmistuda! Paraku meenutavad nad seda isegi, väites, et kahe aasta tagune hoop on nad teinud tugevamaks ja näljasemaks.

„Mängisime tol õhtul hästi. See oli üks mu parimaid esitusi Iirimaa eest. Nende väravavahil Hugo Lloris’l polnud ka just kerge päev. Tegemist oli suure jalgpalliriigiga, kellel auhinnakapis EM-i ja MM-i tiitlid ning meie lõime nende vastu häid võimalusi. Inimesed mäletavad ainult käepalli,” rääkis Aston Villa puurivaht Shay Given ajalehele Irish Times.

Stoke City mängumees Glenn Whelan pidas kõnealust kaotust Eesti mängu eel motivatsiooniks, rääkides Inglismaa telesaates, kuidas mängijad ei soovi sel korral enam sama tunnet kogeda. „Mehed, kes siis seotud olid, mäletavad lõpuvilega kogetud tunnet. Keegi ei taha seda enam tunda. Kasutame seda motivatsioonina Eesti vastu ning võtame reedest mängu uue võimalusena,” sõnas ta.

Thierry Henry ülestunnistus pärast (!) mängu oli iirlastele nõrk lohutus. „Jah, mängisin käega, aga mina pole kohtunik,” ütles prantslane.

Iirlased nõudsid tulemuse tühistamist ja kordusmatši. FIFA võttis apellatsiooni isegi arutlusele, kuid saatis Iirimaa jalgpalliliidule järgmise avalduse: „Mängu tulemust ei saa muuta ega matši uuesti pidada. Reeglites on selgelt kirjas, et kohtunike poolt mängu ajal vastu võetud otsused on lõplikud.”

Videomeenutus:

Iirlased pole aga sugugi mitte ainsad, kellele käepalli vilistamata jätmisega ülekohut on tehtud. Näiteks ajaleht Daily Mirrori pingereas artikli all „Käed üles! Top 10 karistamata jäetud käepalli” platseerub Henry koerustükk alles viiendale kohale. Esimeseks on inglased pannud veebruarikuise FA Trophy sarja kohtumise vähetuntud meeskondade Droylesden ja Blyth Spartansi vahel, kus süüdimatult virutas palli käega väravasse Liam Brownhill. Diego Maradona 1986. aasta MM-i värava Inglismaale asetas ajaleht teisele kohale. Vaata nimekirja SIIT