Üha enam on selge, et põhjus, miks Otepää jääb 2013. aastast MK-etapi korraldamisest ilma, on Eesti suusajuhtide rivaalitsemises, mitte pelgalt Andrus Veerpalu dopinguskandaalis ja tippsuusatamise puudumises.

Delfi refereerib viimaste kuude Eesti suusaajalugu ja pikki e-maile Eesti suusaliidu ning FISi vahel. Kõige krooniks on Otepää MK-etapi korraldaja Alar Arukuuse kiri FISi, kus ta rõhutab, et suusaliidul pole MK-etapi läbiviimiseks vastavaid oskusi, mistõttu võistluste korralduslik tase on küsimärgi all.

"Tehvandi on väga mures praeguse olukorra pärast ja võistluste võimaliku korraldustaseme pärast seoses sellega, et suusaliidu inimestel pole vajalikku kogemust rahvusvahelise võistluse läbiviimisel," seisab Arukuuse kirjas, mille tõlkimata versioon on loo lõpus.

Kuidas siis algas ja lõppes Eesti meeste rivaalitsemine seoses Otepää MK-etapiga?31.05 - 5.06.2011 osales Tiit Pekk, Otepää võistluste direktor, Portorozis (Sloveenia) toimunud FIS kalendrikonverentsil. Sellel konverentsil olid 2012. ja 2013. aasta Otepää MK veel FISi kalendris kirjas.

4. juunil saatis Jürgen Capol FISist Eesti Suusaliidu peasekretär Jüri Järvele e-maili, kus avaldas muret MK korraldaja võimaliku muutumise kohta. Info, et MKl on uus korraldaja ja et MK uus korraldaja ei pruugi tööga hakkama saada pärines Sloveenias kohal olnud Pekilit.

Kusjuures vähemalt ühes Delfi kasutuses olevas e-kirjas juhib Capol delikaatselt Järve tähelepanu sellele, et temaga ei olda ausad, tehes dramaatilisi (Capoli sõnastus - U.S.) muudatusi, püütakse talle jätta mulje, et käsil on pisikesed asjad. Capol rõhutab mitmes kirjas, et Arukuuse tiim on seni korraldanud võistlust suurepärasel tasemel.

17. juunil saatis Alar Arukuusk Jürg Capolile ise kirja, kus ta väljendas sügavat muret Otepää MK etapi korraldajate suutlikuses etapp läbi viia.

2012. aasta etapi toimumise otsus tuli tegelikult alles pärast seda, kui FISi tehnilised delegaadid Otepääl kohal käisid, Jaak Mae ja teiste korraldajatega kohtusid ning hoolimata Peki-Arukuuse hoiatusest otsustasid 2012. aasta etapi ikkagi Otepääl korraldada.

Sellest on näha, et Peki ja Arukuuse arvamus ei osutunud siiski piisavalt veenvaks, et kohe ära jätta 2012. aasta etapp, mis oli küll Arukuuse-Peki soov, kuid siiski piisavaks, et pingelisest 2013 aasta kalendrist Eesti välja jätta.

Delfi andmetel on suusaliidu soov lõpetada koostöö Pekiga tingitud just sellest, et viimane töötas suusaliidu plaanidele vastu. Laupäevases Õhtulehes on Pekk ise maininud, et ta lahkus 2006. aastal suusaliidu juhatusest, sest talle ei meeldinud organisatsiooni juhtimisstiil.

Delfi avaldab tõlkimata kujul, et detailid ja retoorika ei läheks kaduma, Alar Arukuuse kirja FISi murdmaasusuatamise juht Jürgen Capolile.

Dear Jürg Capol,

This letter is sent to inform you on behalf of the Tehvandi Sports Center (Tehvandi) that the Estonian Ski Association (ESA) has not authorized nor signed a contract with Tehvandi for the organization of 2012 FIS World Cup Cross Country event in Otepää. Unfortunately the current demands of the ESA have changed compared to the past years which have made it impossible for Tehvandi to agree on the terms for organizing the event.

Consequently Tehvandi is not the organizer of 2012 FIS World Cup Cross Country event in Otepää and does not bear any responsibility in regard to the event organization. Likewise Alar Arukuusk is not the Head of OC and Tiit Pekk is not Chief of Competition. With all the questions regarding the event please turn to the ESA. At the same time we inform the FIS that Tehvandi has expressed to the ESA its readiness to be used as the venue with its existing course network and stadium facilities for the event.

Tehvandi is very concerned about the current situation and worried about the possible level of organization of the event as to our knowledge people behind the ESA do not have necessary experience in organizing international events.

Alar Arukuusk