Tervisekaitseinspektsioon on epidemioloogianõuniku Kuulo Kutsari sõnul hädas lapsevanematega, kes ei pea vaktsineerimist vajalikuks. “Inimesed on hooletumaks muutunud,” ütles ta Eesti Päevalehele.

“Tänapäeval pole enam seda süsteemi nagu nõukogude ajal, et vanemaid sunniti lapsi vaktsineerima päris kurjaga.” Kutsar möönis, et nakkushaigusi jääb üldiselt vähemaks. “Selle foonil pööratakse vähem tähelepanu kaitsesüstimisele nii täiskasvanueas kui oma laste puhul. Samas on ravivaktsineerimine äärmiselt vajalik, sellest hoidumine võib kümme aastat hiljem viia raske haiguseni.”

Hiiumaa maavalitsuse sotsiaal- ja tervishoiuosakond on teatanud, et annab esimese maakonnana immuniseerimispassid kõigile kuni 18-aastastele elanikele. Tallinna linn jagab alates 2000. aastast vastsündinute vanematele passe, kuhu arst saab märkida tehtud süstide ajad ja nimetused.

Üheksa-aastase Viviani ja kolmepäevase Rolandi ema Anneli Peekmann pole kuulnud aga ühestki passist. “Viviani puhul on arst öelnud, kui süstimine on vajalik,” märkis ta. “Aga mille vastu ta on süstitud, seda ma ei tea.”

Kaheaastase tütre ja viieaastase poja ema Tiina Kruus märkis lehele, et sai kaks aastat tagasi tütre sünni järel vaktsiinikleebistega passi sünnitusmajast kaasa. “Laps on vist saanud kõik ettenähtud kaitsesüstid, kuid iial pole ükski meedik passi vastu huvi tundnud.”

Tallinna keskhaigla sünnitusosakonna peaarsti Reet Raukase sõnul ei saa ühegi vastsündinu vanemat kaitsesüstideks sundida. “Saame vaid teavitada, et vaktsineerime ja mille vastu,” rääkis ta. “On inimesi, kes sellest keelduvad. Samas on isegi üks keeldumine kuus liiga palju. Riik on ostnud oma laste jaoks vaktsiini, vaktsineerimine peaks olema kohustuslik.”

Hilisema vaktsineerimise eest hoolitsemine on Kuulo Kutsari sõnul perearsti eetika küsimus. “Haigustekitajaid on elanikkonna seas endiselt,” lausus ta. “Perearst saab haigekassalt pearaha. Kui teavitamata jätmise tõttu ei too inimene oma last vaktsineerima, on raha asjata saadud.”

Tallinna perearsti Maimu Pintsoni sõnul peab väikelastega tegelev perearst koostama vaktsineerimisplaani, mida kontrollib tervisekaitsetalitus. “Meil on kolme viimase aasta jooksul kaitsesüstidest keeldunud üks vanem. Inimeste andmed on perfokaardil ning kui ta ei ole lapsega õigeks ajaks kohale tulnud, on õe ülesanne talle helistada.”.