Euroopa Liit tõstab piirnormi Suurbritannia, Iirimaa ja Hollandi nõudmiste tõttu, vahendas YLE.
Kuna salati ja spinati nitraadisisaldus sõltub peamiselt kliima- ja valgustingimustest, siis ei ole nendes piirkondades võimalik hoida nitraadisisaldust allpool kehtestatud piirnorme.
Soome põllumajandusministeeriumi toiduohutuse peaspetsialist Liisa Rajakangas rahustas tarbijaid öeldes, et salatit võib endiselt süüa. "Nagu olen aru saanud, siis soomlased söövad peamiselt importsalatit, kus nitraate on üldiselt vähem kui kodumaises salatis."
Ta lisas, et ka Soomes ei ole võimalik praeguseid piirnorme säilitada.
Uuest aastast võib ühes kilos kodumaises ja välismaises salatis nitraadisisaldus talvel olla 3500 milligrammi ja suvel 3000 milligrammi. Praegu on piirnormid 3000 ja 2500 milligrammi.
2013. aastast tõuseb ka värske rukola salati nitraadisisaldus (kuni 7000 milligrammini). Rajakangas ütles, et rukola söömist tasuks küll seetõttu piirata.
Nitraat võib organismis muunduda nitritiks, mis omakorda võib põhjustada vähki.