Otsustav kolmas turniiripäev tõi endaga kaasa kohamängud ja mõneski matšis lõid kired lõkkele nii platsil kui ka selle ääres. Kahest tosinast võistkonnast jäi seekord vaid kolmel kaotusekibedus tundmata, tasuks kõigile oma vanusegrupi võidukarikas.

Venemaalt, Lätist ja Leedust kohale sõitnud külalisvõistkondade meelehärmiks neile auhinnalaualt enamat hõbedastest medalitest tänavu ei jagunudki. Seda positiivsem oli kohalike pöidlahoidjate jaoks asjaolu, et võidud noppisid eri vanuseklassides tartlased Erkmaa Korvpallikoolist, Viimsi pallurid Põhja-Eestist ning rakverlased Virumaalt.

2000. a. sündinud poiste kullaheitluses oli Rakvere Spordikool 47:31 parem Klaipedast, 1999. a. sündinute arvestuses sai KK Viimsi eestlaste siseasjaks kujunenud finaalis jagu Erkmaa KK-st ja 1998. a. sündinute hulgas alistas Erkmaa KK Klaipeda.

Hea meel tõdeda, et tugevat noortetööd tehakse mitmel pool üle Eesti. Basket Unites andis noortele korvpallihuvilistele ühtpidi hea võimaluse panna end vahetult enne põhihooaja algust proovile rahvusvahelises konkurentsis aga ennekõike juurde kogemusi, mis aitavad juba järgmisel, olgu see siis kasvõi järjekorranumbriga viies Basket Unites aasta pärast, turniiril veelgi paremat mängu näidata.

Erkmaa Korvpallikooli suurimad tänusõnad kuuluvad siinkohal kõikidele, kes turniiri korraldada aitasid ja järelkasvule kaasa elasid. "Ennekõike tahame tänada lapsevanemaid olulise rolli eest sportlike noorte kasvatamises ja suunamises," lausus Erkmaa Korvpallikooli juhataja Helbe Erkmaa. "Hindamatu panuse andsid kõik laua- ja väljakukohtunikud, kelle töö koordineerimise eest täname eraldi Liina Reinupit ja Aare Hallikot. Samuti pole ükski turniir tõsiseltvõetav kui seal poleks asjatundlikke meedikuid. Loomulikult olgu tänatud kõik sponsorid - Tartu linn, Hasartmängumaksu Nõukogu, Ruut Disain, AND1 - kes lõppenud turniiri edukale läbiviimisele õla alla panid!"

Helbe Erkmaa avaldas lootust, et noortesport on toetajate jaoks jätkuvalt üheks oluliseks prioriteediks. "Iga noortesporti panustaja väärib oma tegevusega ka edaspidi kiitust ja on ühtlasi selle tegevusega teistele eeskujuks," lisas ta.

BASKET UNITES 3. turniiripäeva kokkuvõte

2000. a. sündinud poisid

Finaalmängus oli juhtivaks pooleks Rakvere Spordikool. Poolaja kümnepunktiline edu kasvas lõpuks 47:31 võiduks. Madis Putko juhendatava võistkonna parimana ning ka turniiril meeskonna eriauhinna võitnud Erik Kaasik viskas 21 punkti.

Kolmanda koha kohtumises olid vastamisi Erkmaa KK ja Korvpalliklubi Paulus poisid. Tartlased olid terve mängu tagaaja rollis. Poolajaks jõuti vahet vähendada küll kahele punktile, kuid selles mängus oli pärnakatel jaksu rohkem ning kolmas koht kuulus 47:38 võiduga KK Paulusele.

Lõplik paremusjärjestus:

1. Rakvere Spordikool (meeskonna eriauhind Erik Kaasik)
2. Klaipeda (Mantas Vicius)
3. KK Paulus (Janar Aniste)
4. Erkmaa KK (Carl Hans Sammel)
5. Sankt-Peterburg Vasileostrovskaja (Konstantin Ekimov)
6. Rapla Korvpallikool (Karl Reimond Kõrs)
7. Erkmaa Korvpallikool (Karl Arras)
8. Lobny (Dmitri Bannikov)

1999. a. sündinud poisid

Eestlaste ehk KK Viimsi ja Erkmaa KK duellis said viimsilased oma mängu paremini käima ning esimesel veerandil kätte võideldud seitsmepunktilist edu käest ei lastud - korraldaja klubi meeskonnal tuli sel korral tunnistada viimsilaste 51:42 edu.
Võitjate parimana viskas Henri Sten Vainola 19 punkti, keda toetas meeskonna parima mängija eriauhinna saanud Sander Raieste 11 punktiga.

Pronksimatšis läksid vastamisi Sankt-Peterburg NAB (National Academy of Basketball) ja Klaipeda. Idanaabrid olid selles mängus aktiivsemad ning tundus, et nemad soovivad rohkem pronksmedaleid kaela saada kui leedulased. Poolaja kümnepunktiline edu kasvas lõpuks 35:15 võiduks.

Lõplik paremusjärjestus

1. KK Viimsi (meeskonna eriauhind Sander Raieste)
2. Erkmaa KK (Keven Koppel)
3. Sankt-Peterburg NAB (Slava Anderson)
4. Klaipeda (Paulus Piktuizis)
5. Sankt-Peterburg Vasileostrovskaja (Kirill Gabanov)
6. Cesis (Oskars Jekabsons)
7. KK Paulus (Raido Peit)
8. Lobny (Mihhail Milukov)

1998. a. sündinud poisid

Saali küttis aga finaalis kõige kuumemaks 1998. a. sündinud poiste finaal, kus vastamisi olid võõrustajate Erkmaa KK ja Baltikumi parima korvpalliriigi Leedu esindajad Klaipedast. Kui esimesel poolajal tundus, et peagi Euroopa meistrivõistluste finaalturniiri võõrustava Leedu järelkasv on minemas oma teed, siis teine poolaeg oli just tartlaste poolelt erinev. Erkmaa KK poisid näitasid kahel viimasel veerandil enesekindlamat ja agressiivsemat mängu kui leedulased. Just enesekindlus tõi kodumeeskonnale 56:47 võidu. Võitjate parimana viskas Tom Kaldre 24 punkti, Klaipeda meeskonnas oli resultatiivseim Tadas Jaderskis.

Kolmas koht selles vanuseklassis kuulus Tartu Kalevile, kes võitis suureskooriliselt Lobny meeskonda 71:31.

Lõplik paremusjärjestus:

1. Erkmaa KK (meeskonna eriauhind Arnold Mitt)
2. Klaipeda (Tadas Jadekerskis)
3. Tartu Kalev (Mirko Merte Mikk)
4. Lobny (P. Kovtsov)
5. Cesis (Rodions Kurucs)
6. Ramenski (Kirill Baryshinkov)
7. KK Paulus (Maks Pärna)
8. Sankt-Peterburg Komeet (Anton Tomkovits)