Ironman Hawaii on triatlonite hulgas üks raskemaid. 3,8 km ujumist, 180 rattasõitu ning maratonidistantsi jooksmises ehk 42,195 km muudavad eriliseks katsumuseks kõrge õhuniiskus ja temperatuur ning võistluspaigale omased tugevad tuuled.

8. oktoobril toimuvale sündmusele vaatab Marko Albert optimistlikult. „Kuigi stardikohast saime teada alles hiljuti, alustasime ettevalmistusi juba kolm nädalat tagasi. Uskusime, et oodatud kutse tuleb,“ räägib juulis Eesti tippaja täispikas triatlonis 8:08:17 viinud Albert. Sihtide seadmisel on mees pigem tagasihoidlik. „Tegemist on minu esimese ülesastumisega Ironman Hawaii’l ning tulemus esimese 25 hulgas tähendaks kordaminekut. Loomulikult soovin ületada ka senist eestlaste parimat aega, milleks on Ain-Alar Juhansoni 2008 aasta tulemus 8:46:43,“ lisab triatleet. Kokku asub 8. oktoobril rajale ligi 1800 võistlejat.

Marko Alberti osalemine tähendab, et jätkub juba 1998 aastast alguse saanud traditsioon, et iga Ironman Hawaii stardis on professionaalide arvestuses ka vähemalt üks eestlane. Eestlaste seni parima tulemuse eest hoolitses 2008 aastal Ain-Alar Juhanson, kes saavutas üldarvestuses 13. koha.

Marko Alberti kvalifitseerumise tiitlivõistlusele tagasid suurepärane kolmas koht Kärnten Ironmanil ning head esinemised kolmel poolpikal triatlonil USA-s.

Ironman Hawaii’d korraldatakse alates aastast 1978 ning sinna pääsevad võistlema vaid parimad sportlased. Tegemist on ka selle ala maailmameistrivõistlustega. Rajarekord 8:04:08 kuulub belglase Luc Van Lierde nimele ning pärineb aastast 1996. Naiste läbi aegade parima tulemuse eest hoolitses 2009 aastal Chrissie Wellington ning selleks on 8:54:02.

Legendi järgi läksid esimesel Ironman Hawaii’l rajale 15 sportlast. Enne võistlust said kõik kolm lehte reeglite ja raja kirjeldusega. Viimasel lehel seisis “Swim 2.4 miles! Bike 112 miles! Run 26.2 miles! Brag for the rest of your life!”