Suurbritannia, keda on kritiseeritud liiga pehme suhtumise tõttu oma jalgpallihuligaanidesse, kutsus Euro 2000 korraldajate Belgia ja Hollandi esindajatega peetud nõupidamisel neid üles takistama vutimaniakkide sissepääsu oma riikidesse.

Siseminister Jack Straw' sõnul teeb ta huligaanide reisiplaanide takistamiseks kõik võimaliku. Naaberriigid on Straw'd süüdistanud kogu vastutuse lükkamises nende kaela.

Straw' sõnul on naabermaadel kergem vutihuligaane piirilt tagasi saata kui Suurbritannial nende väljasõitu takistada. Briti politsei tuleb korraldajariikidele appi ja jagab nendega oma andmebaase, lisas ta.

"Tähtis on tõhus töö kohapeal, karm kohtupoliitika ja politseivõimude hea koostöö. Seda me paika panemegi," ütles Straw BBC raadiole.

Briti võimud on avaldanud tuhatkonna arvatava vutihuligaani nimed korraldajamaadele ning Prantsusmaale ja Saksamaale, kust fännid võivad läbi sõita.

Straw kavatses koosolekul jagada korraldajaile soovitusi vägivallavastaste meetmete suhtes, mida nad kasutada võiksid.

Inglise vutifännid on oma vägivaldsuse ja purjuspäi märatsemisega viimase 30 aastaga kogu Euroopas kurikuulsaks saanud. Laupäeval algavaile võistlustele oodatakse kuni 50.000 Briti meeskonna poolehoidjat.

Belgia sõnul on tõelised jalgpallisõbrad võistlustele teretulnud, kuid pätid ei pääse piirilt kaugemale.

"Kui meil on põhjust arvata, et nad tulevad tüli norima, siis on meie käsutuses kõik seaduslikud võimalused neid tagasi saata," ütles üks Belgia diplomaat.

Kriitikute sõnul teeb Briti valitsus probleemide ärahoidmiseks liiga vähe ja sedagi liiga hilja. Oleks tulnud kehtestada rangemad seadused või vutihuligaanide passid konfiskeerida, leidis Riiklik Jalgpallitoetajate Klubide Föderatsioon.

Inglise meeskonna avamäng Portugali vastu toimub 12. mail. Vägivalda kardetakse kõige rohkem Inglise-Saksa mängust, mis toimub Belgias 17. juunil ja võidakse ümber paigutada suuremale ning ohutumale staadionile.