E-Piim on reklaaminud Eesti teadlastega koostöös valminud Harmony Südamejuustu kui vererõhku reguleerivat ja südame-veresoonkonnale hästi mõjuvat toitu.

Mõju ilmnemiseks tuleb seda juustu süüa kolme nädala jooksul vähemalt 50 grammi päevas. Ettevõte väidab, et südamejuustu tervislikud omadused on teaduslikult tõestatud kliiniliste katsetuste teel, milles on osalenud rohkem kui 200 inimest.

Euroopa toiduohutusamet (EFSA) seisab hea selle eest, et ELis müügil oleva toidu tervislikkust kiitvad lubadused ka tegelikult paika peaksid. Eelmisel suvel esitas E-Piim oma väidetele kinnituse saamiseks taotluse EFSA-le. Nüüd saabunud otsus mõjub külma dušina.

EFSA hinnangul ei ole Lactobacillus plantarum Tensia bakterit sisaldava südamejuustu mõju teaduslikult tõestatud. EFSA komisjon ütleb oma arvamuses, et esitatud 38st avaldatud publikatsioonist ühestki ei selgu Tensia väidetav mõju. Neljast esitatud, kuid veel avaldamata uuringust kolm olid kontrollimata ja seetõttu ei saa ka nendega arvestada.

Neljas uuring, kus osales kokku 90 inimest, kellest osa tarbis Tensia bakteriga ja osa tavalist juustu, oli nõuetele vastav, kuid seal ei avaldunud bakterile omistatud toime.

EFSA hinnangul ei ole õiguslikku jõudu

“See on vale,” ütleb Tensia bakteri üks avastajaid professor Marika Mikelsaar. “Ma oleksin mures siis, kui mõni teine teadlaste seltskond oleks meie uuringud üle teinud ja saanud teistsugused tulemused.”

Teadlane väidab, et normaalse vererõhuga tervetel inimestel ei peagi südamejuust muutusi esile kutsuma. Tervete, juhuslikult valitud uuritavate hulgas oli aga ligi pooltel vererõhk kõrg-normaalne (130–140 mmHg).

Selline seisund kujutab endast Mikelsaare sõnul eel-vererõhktõbe, mille puhul pole vaja veel ravimeid tarvitada, seda saab probiootilise toiduga reguleerida. “Nende inimeste heaks töötas südamejuust väga ilusti ja langetas vererõhku.”

Samas tõdeb teadlane, et võib-olla on südamejuustu kohta käivat väidet tõesti vaja täpsustada.

Mikelsaare sõnul on EFSA hindamisreeglistik seni puudulikult arendatud, põhinedes ravimite kasutamiseks väljatöötatud kliiniliste katsetuste printsiipidel, kus platseeboks on nn kriidipulber.

Samuti ei arvesta EFSA kontroll juustus mikroobide ja nende metaboliitide olemasolu, mis mõjutab muid vererõhuga seotud näitajaid, nagu vere lipiidide sisaldus.

Mikelsaare sõnul töötavad paljud probleemiga seotud teadlaste ülemaailmsed ühingud praegu EFSA jaoks välja uusi printsiipe.

“EFSA hinnangul ei ole väite esitamise lubamise või mittelubamise jõudu,” märgib veterinaar- ja toiduameti jaekaubanduse, mahepõllumajanduse ja mitteloomse toidu büroo peaspetsialist Tiiu Rand.

Loa kasutada toidu kohta tervisealaseid väiteid annab Euroopa Komisjon vastava otsusega, millele eelneb kohustuslik väite teaduslik hindamine EFSA poolt.

EFSA negatiivse arvamuse korral teeb komisjon pärast kommentaaride esitamise aja lõppu otsuse, mis vaadatakse läbi ka liikmesriikide esindajate poolt ning hääletatakse komitee istungil. Sellest otsusest sõltub, kas väidet tohib või ei tohi toidu kohta esitada.

Seni pole kinnitatud ühtegi tervisealast väidet

“Praeguseks pole EFSA kinnitanud ühtegi tervisealast väidet, sealhulgas ka mitte Actimeli või Activia osas,” väidab E-Piima juhatuse esimees Jaanus Murakas. “See on nii uus valdkond ja ei ole kindlust, kuidas kinnitada. Tervitame EFSA rangust.”

Muraka sõnul on range kontroll põhjendatud, kuna turule on tulemas libatooted. Südamejuust on aga maailmas tippinnovaatiline toode, mille mõju tervisele on tema sõnul teaduslikult tõestatud. E-Piim plaanib nüüd esitada EFSA-le lisaks eelnevalt saadetud kuuele kilole dokumentidele veel lisauuringud.

“EFSAs on praegu ootel üle 300 toote, neist enamik immuunsusega seotud,” räägib Murakas. “Kõik ootavad, mis saab olema pretsedendiks.”

Lisaks Tensia bakterile on suuresti sama teadlaste grupp avastanud ka Helluse tootesarjas sisalduva Lactobacillus fermentum ME-3.

Piimatööstus Tere väidab, et Helluse tooted aitavad tõsta organismi kaitsevõimet ja soodustada seedimist. Neile väidetele hinnangu andmiseks on EFSA-le esitatud taotlus juba mitu aastat tagasi.

Tere ASi juhataja asetäitja Ülo Kivise sõnul praeguseks vastust pole, kuid kuna bakteriga ME-3 on tehtud edukaid teaduslikke uuringuid juba 16 aastat, annab see kindlust EFSA tunnustuse saamiseks.