Vastab Figuurisõprade konsultant KAJA TORM:

Figuurisõprade retseptid sisaldavad tõepoolest sageli margariini. Salenejal on tähtis toidust saadavat energiat vähendada, kuid heast-paremast üldse loobuda ei ole sel perioodil mõistlik. Seepärast ongi lahenduseks väiksema energia- ja rasvasisaldusega koogid-küpsetised. Küpsetistes annavad kõige rohkem energiat rasv ja suhkur, seepärast on kalorivaesema tulemuse saamiseks võimalik kas vähendada rasva hulka või kasutada kergemat rasvainet.

Tänapäeva margariinide valmistamisel kasutatav tehnoloogia on õnneks viinud transrasvade osa seal miinimumini. Samas söövad figuurisõbrad kooke-küpsetisi vaid mõõdukas koguses. Palju rohkem sõltub sellest, mida süüakse lisaks koogitükile.

Figuurisõbrad püüdlevad tasakaalustatud, mitmekülgse toitumise suunas, tarbides toite kõigist toidurühmadest, ka taimset rasva, näiteks õli salatites. Harva söödud isevalmistatud koogitükk, milles margariini osa tühine, ei saa kuidagi kellegi tervisele halvasti mõjuda. Siinkohal väike võrdlus: 100 g õli sisaldab 900 kcal, 100 g 50% margariini – 450 kcal. Selline margariin sobib suurepäraselt küpsetistesse, olen ise seda pidevalt kasutanud.

Kõik sõltub sellest, mida süüakse päevast päeva, kui suured on kogused, millised on valikud jne.

Kui süüa põhiliselt kooke, pirukaid, saiakesi, küpsiseid või toituda ebakorrapäraselt (näiteks kord päevas ja sedagi õhtul), kasutada liigselt soola ja rohkelt rasva, võib see varem või hiljem lisaks liigsele kehakaalule põhjustada ka tervisehäireid.