1. Teil on istuv elustiil, mistõttu te lihtsalt ei liigu piisavalt. Seetõttu kogute kergesti kaalu – just vöökohale.

- Püüdke tõsta oma aktiivsust kus iganes võimalik: sirutage end telefoniga rääkides või kui kasutate juhtmeta telefoni, jalutage ringi. Minge liftiga sõitmise asemel trepist üles jalgsi, kõndige autosõidu asemel.

2. Teil on lapsed! Kõht on saanud raseduse-sünnituse ajal vatti ja nüüd viibite keset ahvatlevaid snäkke – krõpsud, koogikesed...

- Käige treenimas koos teiste emadega, ärge oste krõpse. Enne kui katate perele laua, sööge veidi midagi lahjat ja tervislikku, näiteks puuvilja, et oma isu vähendada.

3. Olete koormatud erinevate ülesannetega ja stressis. Ööpäev on teie jaoks liiga lühike. Kui olete üles köetud, toodab teie keha stressihormooni kortisooli, mis suurendab söögiisu ning soodustab rasva ladestumist. Tulemus: teie keha hoiab hoolega alal oma rasvavarusid.

- Lisage oma ellu lõdvestavaid hetki. Jooge koorekohvi või cappucino asemel rohelist teed, käige jalutamas. Loobuge soolastest näksidest, sest sool tõstab vererõhku ja kortisooli taset. Soola piiramine vähendab ka turseid.

4. Sööte palju raskeid toite, mis ajavad teie kõhu punni. Pastad, kartulid, hommikusöögihelbed ja magusad road on kõrge glükeemiaindeksiga (GI-ga). Kõrge GI-ga toit paneb veresuhkru taseme kõikuma ning ihaldama rohkem toitu.

- Sööge täisteratooteid koos rohke värske puu- ja köögiviljaga, lahjat liha ning kala.

5. Te ei söö piisavalt puu- ja köögivilja. Asjatundjad ütlevad, et sellisest toidust pole midagi paremat, kui soovite kaotada kaalu ning ergutada oma seedesüsteemi hoogsamalt tööle.

- Jälgige, et igal toidukorral oleks pool söögist puu- või köögivili.

Ajakirjast Family Circle refereerinud Vivika Veski


Viis lihtsat madala GI-ga toitu

- Tükk grillitud lõhet aurutatud asparaagusega.

- Kanakarri: lahja rinnaliha, sibul, rosinad, karrikaste, tomatid, basmati riis.

- Omlett rohelise salatiga.

- Lambaliha-oahautis: lahja lambaliha, oad, sibul, küüslauk, värsked maitsetaimed.

- Singi-spinatisalat: lahja sink, noored spinatilehed, kikerherned, punane paprika, sibul, kaste omal valikul.