Ševtšenko pettus tuli ilmsiks pärast teist partiid, kui tema vastane Francisco Vellejo kurtis kohtunikele, et ukrainlane külastab kahtlaselt tihti tualettruumi, vahendab chess.com.

Ševtšenko käitumist hakati seejärel uurima ning lõpuks leiti ühest kabiinist telefon, millel oli kiri: „mitte puutuda!“

Kusjuures juba enne telefoni avastamist tundus Ševtšenkot jälginud turniiri korraldajatele kahtlane, et kui tualetti sisenenud maleäss nägi, et tema telefoni sidaldanud kabiin oli kinni, siis otsustas ta lihtsalt lahkuda, mitte ei kasutanud mõnd vaba kabiini.

Pärast telefoni konfiskeerimist asusid kohtunikud võrdlema Ševtšenko märkmeid ja mängus tehtud käike. Kohtunikel oli põhjust kahtlustada, et mängija on saanud juhiseid telefoni teel ning seda toetas ka tõik, et üks koristajatest avastas juba eelmisel päeval tualetist telefon.

Raport koos kõigi tõenditega on saadetud uurimiseks nii rahvusvahelise maleliidu (FIDE) kohtunike komiteele kui ka eetikakomiteele. Ševtšenko ise oma süüd ei tunnistanud.

14-aastaselt suurmeistri tiitli saanud Ševtšenko on küll pärit Ukrainast, kuid paar aastat tagasi hakkas ta esindama Rumeeniat. Maailma edetabelis hoiab ta 69. positsiooni.

2021. aastal krooniti Ševtšenko Ukraina koondise ridades võistkondlikuks Euroopa meistriks. Individuaalselt on tema säravaimaks saavutuseks Lindores Abbey välkturniiri võit, kus ukrainlane alistas muuhulgas üllatuslikult maailma neljanda numbri Fabiano Caruana ja kolmanda numbri Arjun Erigaisi.