Nigeeria koondis pidi esialgse plaani kohaselt pühapäeva õhtul maanduma Liibüas Benghazi lennujaamas, kuid seniteadmata põhjusel suunati lennuk hoopis 230 kilomeetri kaugusel asuvasse Al Abraqi lennujaama.

Nigeeria koondislaste väitel neid enam Al Abraqi lennujaamast välja ei lubatud. Koondise ründaja Victor Boniface sõnul ei jagatud neile lennujaamas süüa, juua ning neil polnud ka internetiühendust.

„Ükski Liibüa jalgpalliliidu ametnik ei andnud meile ühtegi selgitust juhtunu osas,“ vahendas BBC Nigeeria koondise pressiesindaja Promise Efoghe sõnu. „Nad ei aidanud meid mitte kuidagi. Kui meie alaliit proovis leida teisi lahendusi, pandi lennujaam lihtsalt kinni. Olime justkui vanglas.“

Nigeerlaste sõnul olid nad lennujaamas kinni 12 tundi. Selle aja jooksul otsustasid koondislased, et boikoteerivad teisipäevast mängu ja püüavad leida tagasilennu kodumaale. „Olen Aafrikas igasugu asju kogenud, aga see on jälestusväärne käitumine,“ sõnas kapten William Troost-Ekong.

Liibüalased eitasid süüdistusi

Kaks meeskonda kohtusid omavahel alles möödunud nädala reedel Nigeerias, kui koduvõistkond võttis 1:0 võidu. Toona kurtsid seejuures liibüalased võõrustajate poolt tagatud tingimuste üle.

Liibüa koondise ametnikud väitsid toona, et Nigeerias muudeti nende reisimarsruuti ning võõrustajad polnud nõus andma neile bussi, millega oleks tulnud reisida Harcourti sadamast 130 kilomeetri kaugusele Uyosse, kus matš 11. oktoobril toimus.

Liibüa jalgpalliliit lükkas ümber süüdistused, et nad tegid nüüd omakorda meelega vastastiimi elu raskeks. „Pole mingit alust süüdistada Liibüa turvatiimi või alaliitu meelega sellise intsidendi korraldamises. Eitame kindlalt igasugust sabotaaži.“

Aafrika jalgpalli katuseorganisatsioon (CAF) on juhtunust teadlik. Alaliit vahendas teates, et on mõlema riigi esindajatega olnud kontaktis ja andnud vahejuhtumi edasi distsiplinaarkomisjoni. Kui komisjon leiab, et emb-kumb osapool on reegleid rikkunud, ootavad ees järgmised sammud.

Esmaspäeva õhtuks jõudis Nigeeria koondis kodumaale tagasi. Mis saab ärajäänud mängust, pole veel teada.

D-alagruppi juhib kolme vooru järel Nigeeria 7 punktiga. Neile järgnevad Benin (6 p), Rwanda (2 p) ja Liibüa (1 p).