Võistlejaid ootab ees üheksa kiiruskatset, mille jooksul läbitakse 104 km (asfaldil 14%). Reedel sõidetakse kolm ja laupäeval kuus kiiruskatset.

„Võistlejate rivi sai pikk ja äge ning väga positiivne on näha noori proovimas Rally2 autot. Võistlustrass koosneb tänavu suuresti traditsioonilistest Saaremaa katsetest. Esimene päev on asfalti rohkem kui tavaliselt ning reede õhtul sõidetakse Oriküla katset paarisrajana, mees-mehe vastu. See tähendab, et Kuressaare linna vahel tänavu rallit ei sõideta. Võistluse avamine ja lõpupoodiumi on nagu ikka Kuressaare keskväljakul, kuid autasustamise viime läbi laupäeva õhtul Kuressaare Spordikeskuses ralli järelpeo raames,“ sõnas Saaremaa Ralli võistluste juht Rasmus Uustulnd.

Koduste meistrivõistluste hooaja viimase etapi stardirivi avab kahekordne Saaremaa ralli võitja Egon Kaur, kelle Hyundai i20 VRT auto kõrvalistmel võtab koha sisse Allan Birjukov.

„Mõte oli Saaremaal võistelda juba varakult, kuid kuna meil oli veel vaja Utena ralli ära sõita ja eelarve pole veel tänagi täitsa koos, et sõita, kuid selline see plaan on. Stardinimekiri on muljetavaldav ja kõik noored on endale viimaseks etapiks Rally2 autod saanud. Eks Ken Torn on võimsama autoga rajal, kuid äkki õnnestub ikka noortele konkurentsi pakkuda. Ootame põnevat võistlust,“ sõnas Kaur Saaremaa ralli eel antud kommentaaris.

Numbri 2 all saavad stardi Saaremaa oma mehed Ken Torn / Kauri Pannas. Kui möödunud aastal pidi Torn koduteedel tunnistama kahe maailmameistri Ott Tänaku / Robert Virvese paremust, siis sel korral istub Torn kaheaastase pausi järel taas ühes autos kaardilugeja Pannasega, kellega koos on võidetud Euroopa meistritiitel ja soov on koduralli esimesena finišeerida.

„Tundub, et noortel on edukas aasta olnud ja saavad viimaseks etapiks väga head autod. Soov oleks muidugi koduralli võita, kuid nagu ka MM-rallidelt on näha olnud, siis vägisi ei saa midagi võtma minna. Läheme teeme oma asja ning siis vaatame, et mis välja tuleb. Liialt ma sellele võidule ei mõtle. Võistlusauto on meil sama, millega Karl Peder Nordstrand võitis Paide Rally ja saame sellega võistluse eel ka testi ette teha,“ võttis Torn koduralli eelsed mõtted kokku.

Stardis ka Jürgenson ja Aabna

Kui esimesed kaks võistlusautot on vaid EMV1 klassi kuuluvad Proto autod, siis stardirivi järgmised viis autot kuuluvad klassi EMV2 ja kõigis neis on istumas Eesti võistluspaarid. Kokku on EMV2 klassis Saaremaal starti tulemas üheksa Rally2/R5 autodel võistlevat ekipaaži. Võistlusnumbri 3 all saavad lähte tänavused EMV2 klassi Eesti meistrid Priit Koik / Kristo Tamm (Škoda Fabia Rally2 Evo), kelle järel on Raul Jeets / Andrus Toom (Škoda Fabia RS Rally2), kes viimati võistlesid Saaremaal aastal 2021.

Tänavused juunioride maailmameistrid Romet Jürgenson / Siim Oja ja Joosep Ralf Nõgene / Aleks Lesk on võistlemas Toyota GR Yaris Rally2 autodega, mille valmistab ette RedGrey meeskond. Tänavused EMV3 klassi meistrid Patrick Enok / Silver Simm on stardis Soome meeskonna Printsport poolt ettevalmistatud Škoda Fabia RS Rally2 autoga.

EMV3 klassis tuleb starti neli võistluspaari, kelle hulgas ka septembri teises pooles Poolas WRC Promoteri poolt loodud naistalentide programmis Beyond Rally osalenud Hanna Lisette Aabna, kelle Ford Fiesta Rally3 auto kõrvalistmel võtab koha sisse Rait Jansen. Hooaja viienda stardi teevad Toomas Triisa / Laur Merisalu (Ford Fiesta Rally3).

57. Saaremaa Ralli kiiruskatsed on pealtvaatajatele tasulised. Rallipasse, mille hind on 25 eurot, saab soetada Piletitasku veebilehelt või rallinädalal Saare Selverist ja S-Link’i ametlikest müügipunktidest. Eelmüügist soetatud rallipassid tuleb vahetada müügipunktis või katsete piletikontrolli punktides käepaela vastu. Katsetele viivatel teedel on võimalik soetada ka ühekordsed kiiruskatsete pääsmed, mille hinnaks on 10 eurot. Lisainfo kodulehelt – https://saaremaarally.eu/

Saaremaa ralli reedesest Oriküla katsest teeb otseülekande Eesti Autospordi Liidu Youtube kanal ja laupäevase võistluspäeva kahest katsest Delfi TV. Ralliraadio on Raadio Kadi.

Täieliku registreerunute nimekirja leiab SIIT ja Terminal autoralli Eesti meistrivõistluste punktitabeli SIIT.

*** Kuressaare linnusmuuseumis avati Saaremaa ralli 50 aasta juubelile pühendatud mudelinäitus „Kirgede tolm“. Välja on pandud 252 mudelit.

„Kõige erilisemad on Saaremaa rallil osalenud autode mudelid koos stardivärvate makettidega,“ rääkis näituse üks autoritest Marek Mändmaa. „Üldjoontes on kõik käsitöömudelid, valmistatud erinevate koostööpartnerite juures Ukrainas, Hispaanias ja Eestis, ka minu enda tehtud mudelid.“

Mändmaa lisas, et näitus koosneb tema ja mitme sõbra kollektsioonidest pärit mudelitest. „Mudelikogujate-ehitajate sõpruskonnast panid paljud näituse õnnestumiseks oma mudelid välja.“

Näitus algab Tehumardi ralliga, jätkub Saaremaa ralliga ja lõppeb Eesti legendaarsete sõitjate automudelitega. „Näitusel on maailmameistrite mudelid, Ott Tänak / Martin Järveoja, samuti on Markko Märtinile pühendatud näitus. Eksponeeritud on ka varasemate aegade legendaarsete sõitjate mudelid.“

Lisaks on näituse külastajatel võimalik tutvuda Saaremaa ralli ajalooga fotodel, video vahendusel sõita kaasa ralli kuulsaid kiiruskatseid ning vahetada aja peale ralliauto ratast. Näitus jääb Kuressaare linnusmuuseumis avatuks 19. jaanuarini.

Näitust tutvustav video: