Kongo Demokraatlikus Vabariigis sündinud ja hiljem Ameerika Ühendriikide kodakondsuse saanud tsenter valiti karjääri jooksul kaheksal korral NBA tähtede mängule ja koguni neljal korral liiga parimaks kaitsemängijaks. Lisaks valiti ta 2015. aastal korvpalli kuulsuste halli.

Eriti tuntud oli Mutombo oma tugeva kaitsemängu poolest, kuna 18 hooaega kestnud NBA karjääri jooksul tegi ta koguni 3289 viskeblokeeringut. Kõigi aegade arvestuses on ta sellega Hakeem Olajuwoni (3830) järel teisel kohal.

NBA klubidest esindas Mutombo kahe kümnendi jooksul Denver Nuggetsit, Atlanta Hawksi, Philadelphia 76ersit, New Jersey Netsi, New York Knicksi ja Houston Rocketsit. Neist Nuggets ja Hawks on Mutombo särginumbri 55 külmutanud.

NBA volinik Adam Silver tegi kaitselegendile liigutava järelhüüde. „Dikembe Mutombo oli midagi rohkemat kui elu. Väljakul oli ta NBA üks aegade parimaid viskeblokeerijaid ja kaitsjaid. Väljakult eemal andis ta oma südame ja hinge teiste aitamiseks. Dikembe alistamatu vaim elab edasi nendes, keda ta oma suurepärase elu jooksul aitas ja inspireeris. Olen üks paljudest, kelle elu Dikembe suur süda väga puudutas. Ma igatsen teda väga,“ sõnas Silver.

Pärast mängijakarjääri lõppu töötas Mutombo erinevate heategevus- ja humanitaarorganisatsioonidega, eelkõige kodumaal Kongo Demokraatlikus Vabariigis, kus ta aitas rajada koole ja haiglaid.