Delfi kutsus kõik kolm Eesti spordi katuseorganisatsiooni presidendikandidaati - Teigamägi, Kersti Kaljulaid ja Urmas Sõõrumaa - tööintervjuule, aitamaks nende valijatel jõuda otsusele, milline neist on Eesti spordile parim president. Intervjuud avaldame nende tegemise järjekorras: täna Teigamägi, neljapäeval Kaljulaid ja reedel Sõõrumaa.

Kõik kolm kandidaati on juba erinevates valdkondades presidendiametit pidanud. Erich Teigamägi on alates 2006. aastast olnud Eesti kergejõustikuliidu president, kuulunud 2008. aastast EOK täitevkomiteesse (viimased neli aastat Sõõrumaa asepresidendina). Miks otsustas Teigamägi nüüd järsku end valitsevale presidendile, kes samuti kolmandaks ametiajaks kandideerib, vastandada?

„Olen olnud neli aastat Urmase meeskonna liige, aga kui mind sinna ametisse kutsuti, tagati mulle nende küsimuste lahendamisel, milleks mind sinna kutsuti, suures osas iseseisvus. Arvan, et omalt poolt juhitud tippspordikomisjoniga oleme seda õigust päris ulatuslikult kasutanud ehk meie tegevusse pole sekkutud. Muudes küsimustes, mis puudutab praeguse ametis oleva presidendi juhtimisstiili, on mul kindlasti palju eriarvamusi,“ lausus Teigamägi.

Erich Teigamägi Delfi "Tööintervjuul".

Esimesel avalikul debatil, mida kolm EOK presidendikandidaati on seni pidanud - eelmisel kolmapäeval Eesti laskurliidu korraldatud üritusel, debatti juhtis Urmas Vaino - kritiseeris Teigamägi senist EOK komisjonide tööd. Ta usub, et juhtimisstruktuuri muutes annaks komisjonides senisest palju rohkem ära teha.

Eesti spordis on viimastel aastatel teravalt üleval olnud spordieetika küsimused, ka Teigamäe juhitavas kergejõustikuliidus. Kuidas tagada, et juhendamiskeelu saanud treener seda keeldu ka järgiks, mitte ei juhendaks oma sportlasi edasi n-ö mitteametlikult?

„Oleme selle probleemiga kergejõustikuliidus päris palju kokku puutunud. Meil pole kontrollmehhanismi. Meie põhikirjaliste eesmärkide hulgas ei ole selliste ülesannete teostamist. 11. oktoobril toimuval EOK üldkoosolekul on lisaks erinevate juhtkonnaliikmete valimistele kavas kinnitada Eesti spordi eetikareeglid. Kui need ära kinnitatakse ja need jõustuvad - alaliidud peavad muutma ka oma põhikirja reegleid - muutub see järelvalve tunduvalt võimalikumaks. Täna on väga raske sellise juhtumi puhul mööda Eesti staadione ringi joosta ja kõike kontrollida,“ ütles Teigamägi Mehis Viru juhtumist rääkides.

Delfi „Tööintervjuu“ küsitles kandidaate erinevatel EOK juhtimist ja Eesri spordielu puudutavatel teemadel - kuidas kasvatada Team Estonia ja EOK eelarvet? Kas prioriteet peaks olema tippsport või rahva tervis? Millised on kandidaatide seisukohad spordieetika ja dopingualastes küsimustes? Kui hästi on nad kursis sportlaste tegelike muredega?

Vaata esimest „Tööintervjuud“!