Dokumentaalfilm „Anett“ jõuab kinodesse üle Eesti reedel, 27. septembril.

Režissöör Kaupo Kruusiaugu sõnul ei läinud ta tegema terviklikku ülevaadet Anett Kontaveidi karjäärist, sest sellise info leiab huviline väga lihtsalt ka internetist. „Dokumentaalfilm annab võimaluse vaadata lähedalt sinna, kuhu tavainimene enamasti ei näe. Meile meeldib kaasa elada oma kangelaste saavutustele, aga suur osa tippude elust jääb sageli särava spordimaailma varju ja nii on see ka tipptennise puhul. Tippu jõudmise juurde kuuluvad inimvõimete piiril pingutused, pidev motivatsiooni leidmine, kaotuste ja üksindusega toimetulek, vigastused.“

Anetist filmi tegemise muutis režissööri hinnangul eriliseks murranguline otsus, mis sündis filmivõtete perioodil. „Dokumentaalfilmi tegema asudes ei ole stsenaarium kunagi täpselt paigas, sest film kajastab peategelase elu sellisena, nagu see on. Me läksime tegema filmi tipptennisistist – tema elust ja karjääri kujunemisest – teadmata, et just filmivõtete perioodil sünnib Aneti karjääris nii oluline pööre.“ Eesti esireket Anett Kontaveit teatas plaanist teha tippspordiga lõpparve 2023. aasta suvel.

Kruusiaugu filmid heidavad sügava pilgu peategelaste igapäevaellu, eesmärgiga näidata, milline töökus, sihikindlus, aga ka psühholoogilised heitlused peituvad edu taga ja milline on kaotuste hind. Kaupo Kruusiaugu sõnul ei ole „Anett“ mõeldud ainult spordifännidele, sest käsitleb laiemalt tipus olemise ja ka raskete otsustega seotud teemasid. „Film annab hea võimaluse jälgida ühe erakordse teekonna lõppu, aga ka uusi ilusaid algusi.“

Lisaks Anett Kontaveidile saavad dokumentaalfilmis sõna inimesed, kellel oli oluline roll tema karjääri kujunemisel – Aneti ema ja esimene treener Ülle Milk, pikaaegne toetaja ja mänedžer Tarmo Sumberg, Aneti viimane treener Torben Beltz ning teised.

Filmi režissöör ja produtsent on Kaupo Kruusiauk, operaator Aivo Rannik, helioperaator Mart Kessel-Otsa, monteerija Roland Abel ja helirežissöör Harmo Kallaste. Filmi toodab Flo Film, tegevprodutsent on Katre Ratassepp.

Dokumentaalfilmi „Anett“ tootmist toetavad Eesti Filmi Instituut, Eesti Kultuurkapital ja eratoetajad.

Kaupo Kruusiaugu eelmine täispikk dokumentaalfilm „Machina Faust“ portreteeris andekat muusikut ja heliloojat Maria Fausti. See valiti Eesti filmiajakirjanike ühingu poolt 2022. aasta parimaks Eesti filmiks (Neitsi Maali) ning EFTA 2023. aasta galal parimaks Eesti dokumentaalfilmiks. Veel on Kaupo Kruusiauk teinud dokumentaalfilmi maletaja Jaan Ehlvestist, näitlejast ja muusikust Peeter Volkonskist ning viimasena Eesti Teaduste Akadeemia presidendist Tarmo Soomerest.