Oma programmis tõi Kaljulaid esile nii selge fookuse tippspordis edu saavutamisel kui spordiharrastajate hulga kasvatamise. „EOK selge fookus peab olema tegutsemisel selle nimel, et meil oleks ette näidata medaleid kõigilt olümpiamängudelt – suve-, talve-, para- ja eriolümpialt. Ja loomulikult teistelt tiitlivõistlustelt, sest sugugi kõik alad ei kuulu olümpiakavva. Iga ala arengu eest vastutavad alaliidud, aga EOK peab neile olema hea partner ning leidma võimalused ka alaliitude tugevdamiseks. Teisalt peame tegelema sellega, et meil oleks spordiharrastajaid Eestis rohkem kui täna. Liikumine peab olema kättesaadav ja atraktiivne kõigile olenemata soost, vanusest või ka erilistest vajadustest,“ ütles Kaljulaid pressiteates.

Vastavalt EOK juhtide valimise korrale esitab valitud president ka täiskogule kinnitamiseks 2-4 asepresidendikandidaati. Kersti Kaljulaidi valimisel EOK presidendiks esitab ta asepresidentideks olümpiavõitja Gerd Kanteri ja spordientusiasti ja kunagise rahvusvahelise suusaliidu FIS-i ametniku Tiit Pekki.

„See on väga selgete fookustega vastutuse jaotus – Kanteri vedada jääb tippspordi, treenerite arendamise ja spordieetika valdkond. Pekki peamisteks vastutusaladeks saab olema spordiharrastuse edendamine ja koostöö piirkondlike spordiliitude ja -klubidega,“ ütles Kaljulaid. Ta lisas, et näeb asepresidentidel ja ka täitevkomiteel senisest suuremat ja aktiivsemat rolli EOK juhtimisel ning seetõttu näeb ta ka vajadust asepresidentide tööd osaliselt tasustada.

Spordi rahastamisest rääkides tõi Kaljulaid välja, et see on iga EOK presidendi üks peamisi vastutusvaldkondi. Samas on tema hinnangul selge, et riigieelarvest tuleva raha hulk lähiajal suurusjärkude võrra ei kasva. „Sellegipoolest on võimalik kokku leppida rahastamismudel, mis annaks tulevikukindluse, sidudes selle näiteks hasartmängumaksu laekumisega. Konstruktiivsed suhted valitsusega on tähtsad, et sünniks teineteisemõistmine. EOK maine nii valitsuse kui avalikkuse silmis peab olema selline, et meiega tahetaks koostööd teha,“ ütles ta.

Eraldi tõstis Kersti Kaljulaid esile ka spordieetika ja võrdse kohtlemise olulisust: „Ükski lapsevanem ei tohi tunda, et trenn pole tema lapsele turvaline. EOK ei tohi olla ühestki spordieetika valukohas ega tasandil möödavaataja. Vastupidi – olümpiakomitee roll on olla väärtuste kujundaja.“

Kaljulaid rõhutas oma programmis ka EOK kui organisatsiooni avatud ja läbipaistva juhtimise olulisust. „EOK peab pingutama, et järgmiste presidendivalimiste eel ei saaks keegi viidata, et mõned alaliidud polegi justkui EOKga väga seotud. Vastupidi – olümpiakomitee peab olema usaldusväärne partner nii spordirahvale, riigile, toetajatele kui kohaliku tasandi eestvedajatele. Ja ta peab kujunema selgeks ja põhimõttekindlaks ühiskondlike hoiakute kujundajaks,“ toonitas Kaljulaid.

„Ühe eesmärgi olen ma juba saavutanud – spordiringkondades käib elav arutelu selle üle, millisena nähakse olümpiakomitee tulevikku. Mul on väga hea meel, et kõik kandidaadid on nõustunud debattidega, see ongi spordirahva ootus,“ ütles Kaljulaid ning avaldas, et valimisteni jääva aja jooksul toimuvad kolme kandidaadi debatid ETVs, Postimehes, Õhtulehes ning võimalik, et veel mõnes kanalis ja sündmusel.

Miks Kanter ja Pekk Kersti tiimiga liitusid?

Pressikonverentsil president Kaljulaidi kontoris põhjendasid ka asepresidendid, miks nad nõustusid Kaljulaidi taha koonduma.

„Olen EOK valimiste trallis varasemalt kaasa löönud Tõnu Tõniste asepresidendikandidaadina. Kui Kersti helistas, siis ma kohe „jah“ ei öelnud. Võtsin mõtlemisaega, et rääkida läbi kodustega, tänaste tööandjatega, et see kõik oleks võimalik. Kõik kinnitasid ühest suust, et see on hea mõte. Pärast mõnepäevast mõtlemist andsin jah-sõna,“ ütles Kanter.

„Miks olen [tiimis]? Kõik see, mida Kersti on välja toonud, mind kõnetab. Olgu see Norra laste mudel, uued vaated, mis puudutavad Eesti spordi tulevikku ja eelkõige juhtimist - see kõik läheb mulle korda. Usun, et selleks, et muutusi ellu kutsuda, on vaja head juhti. Minu usk Kerstisse on suur. Ta on tõestanud seda juba vabariigi presidendina. Kui me tõesti tahame oma sporti juhtida uuele kursile - ma ei räägi kannapöördest -, siis see on hea meeskond, kus olla.“

Gerd Kanter kandideerib teist korda EOK asepresident. 2020. aastal tegi ta seda Tõnu Tõniste tiimis.

Tiit Pekk: „Kui Kersti kandidatuur olümpiakomitee presidendiks välja hõigati, oli mul väga hea meel. Mulle läheb väga korda, seda nii noorsportlasena, sportlasena, harrastussportlasena, korraldajana, kohtunikuna, rahvusvahelise spordifunktsionärina, lapsevanemana, toetajana... Mis iganes rollid mul on olnud, mulle läheb väga korda, mis spordis toimub. Rõõmuga lõin kaasa. Pidasin ka veidi nõu, ebaeestlaslikult mitte liiga kaua. Sellist võimalust oma armastatud valdkonnas kaasa lüüa teist ei pruugi tulla. Üks asi, mida ma Kerstilt küsisin, enne kui „jah“ ütlesin, oli: „Mida sa ootad?“ Üks sõna, mida Kersti ütles, oli „projektijuhtimine“, sest kui see mandaat antakse, siis selles meeskonnas, täitevkomitee ja alaliitudega pannakse ühel hetkel paika eesmärgid, mida tegema tuleb hakata. Projektijuhtimine on olnud minu elu viimased 25 aastat. Ma ei ole projekti juhtimisega alt vedanud kedagi. Rõõmuga löön kaasa oma kogemustepagasiga selles meeskonnas.“

EOK presidendi valimised toimuvad 11. oktoobril. 45 EOK liiget esitas oma kandidaadiks Kersti Kaljulaidi, 25 liiget Urmas Sõõrumaa ja 17 liiget Erich Teigamägi.

Endine pikaaegne suusaametnik Tiit Pekk kandideerib EOK asepresidendiks esmakordselt.

***

„Olen selgelt välja öelnud, et EOK juhtimine vajab muutust. Seda soovi on väljendanud suur osa meie spordiringkonnast, kellega olen viimase kuu aja jooksul aktiivselt suhelnud. Alaliitude, piirkondlike spordiliitude, spordiühenduste, sportlaste, treenerite ja teistega nõu pidades sünnivad arendusprojektid, millesse me kõik usume ja mille õnnestumisse tahame panustada. Loomulikult ei saavuta seda kõike ei EOK president üksi. Seda kõike ei tee ainult EOK meeskond. Me teeme seda kõik koos – kui meil on selgelt sõnastatud eesmärgid ja ühised väärtused, saame rohkem ära tehtud,“ ütles Kaljulaid eilses pressikutses.

EOK president valitakse 11. oktoobril EOK täiskogul. Vastavalt EOK reglemendile nimetab ametisse valitud president asepresidentide kandidaadid, kelle üle täiskogu samuti hääletab. Vastavalt põhikirjale võib EOK-l olla kaks kuni neli asepresidenti.

13. septembriks, mil presidendikandidaadid pidid esitama vähemalt 15 EOK liikme toetushääled, oli Kaljulaidil ette näidata 46 liikme toetus teiste kandidaatide Urmas Sõõrumaa 25 ja Erich Teigamäe 17 hääle kõrval.

EOK presidendikandidaatide toetushääled ja asepresidendikandidaadid:

  • Urmas Sõõrumaa – 25 EOK liikme esitus

Eesti Allveeliit, Eesti Autospordi Liit MTÜ, Eesti Kabeliit, Eesti Kick-Boxingu Föderatsioon, Eesti Käsipalliliit, Eesti Moodsa Viievõistluse Liit, Eesti Mootorrattaspordi Föderatsioon, Eesti Muay Thai Föderatsioon, Eesti Orienteerumisliit, Eesti Piljardiliit, Eesti Poksiliit, Eesti Saalihoki Liit, Eesti Sambo Liit, Eesti Seeniorispordi ja Spordiveteranide Liit, Eesti Squashiföderatsioon, Eesti Sumoliit, Eesti Taekwondo Föderatsioon, Eesti Taekwondo Liit, Eesti Tuletõrjespordi Liit, Eesti Tõstespordiliit, Erika Salumäe, Jaak Uudmäe, Tiit Nuudi, Toomas Tõnise, Tõnu Laak.

  • Kersti Kaljulaid – 45 EOK liikme esitus

Eesti Aerutamisföderatsioon, Eesti Castingu Liit, Eesti Dartsi Liit, Eesti Discgolfi Liit, Eesti Firmaspordi Liit, Eesti Indiaca Liit, Eesti Jahtklubide Liit, Eesti Jalgpalli Liit, Eesti Jalgratturite Liit, Eesti Jõutõsteliit, Eesti Jäähokiliit, Eesti Kelguspordi Liit, Eesti Koolispordi Liit, Eesti Laskesuusatamise Föderatsioon, Eesti Laskurliit, Eesti Matkaliit, Eesti Paralümpiakomitee, Eesti Petanque Klubide Liit, Eesti Politsei Spordiliit, Eesti Ratsaspordi Liit, Eesti Rulluisuliit, Eesti Spordimeditsiini Föderatsioon, Eesti Spordiselts Põhjakotkas, Eesti Tennise Liit, Eesti Treenerite Liit, Eesti Veemoto Liit, Eesti Wushu Kungfu Föderatsioon, Eesti Võimlemisliit, Eestimaa Spordiliit JÕUD, Eriolümpia Eesti Ühendus, Harjumaa Spordiliit, Ida-Virumaa Spordiliit, Järvamaa Spordiliit, Lääne Maakonna Spordiliit Läänela, Põlva Maakonna Spordiliit, Pärnumaa Spordiliit, Tartu Spordiliit, Tartumaa Spordiliit, Viljandimaa Spordiliit, Võrumaa Spordiliit, Ühendus Sport Kõigile, Gerd Kanter, Irina Embrich, Tõnu Endrekson, Tõnu Tõniste.

Eesti Curlingu Liit MTÜ, Eesti Jahispordi Liit, Eesti Karate Föderatsoon, Eesti Kergejõustikuliit, Eesti Korvpalliliit, Eesti Kriketi Liit, Eesti Kulturismi ja Fitnessi Liit, Eesti Maadlusliit, Eesti Maleliit, Eesti Ragbi Liit, Eesti Sulgpalliliit, Eesti Suusaliit, Eesti Turniiribridžiliit, Eesti Ujumisliit, Saaremaa Spordiliit, Erki Nool, Mart Tarmak.

„Tänan kõiki, kes mind EOK presidendikandidaadina toetasid. Olen 25 aastat olnud Eesti sportlaste, treenerite, nende perede ja heade kolleegide – alaliidu juhtide – kõrval. Tean, kuidas EOK töötab ja milline on alaliidu juhtide roll ning millise pühendumusega töötavad sealsed inimesed. Aga tean ka seda, et motiveeritud inimesed väärivad selgemat juhtimist, paremat ressurssi, tugevamaid struktuure ja ühiskondlikku ning kolleegide toetust. Saan lubada, et oleksin kõigi Eesti alaliitude president,“ teatas Teigamägi, kes avaldas, et plaanib järgmistel nädalatel võimalusel kohtuda kõigi alaliitude esindajatega.

Asepresidendikandidaadid

Kahele kuni neljale asepresidendi kohale esitasid EOK liikmed 13 kandidaati. EOK asepresidendikandidaadid on:

  • Erich Teigamägi (esitaja Eesti Piljardiliit)

  • Erki Nool (esitajad Eesti Sõudeliit, Eesti Piljardiliit)

  • Even Tudeberg (esitaja Eesti Kick-Boxingu Föderatsioon)

  • Gerd Kanter (esitaja Eesti Politsei Spordiliit)

  • Hanno Pevkur (esitajad Erika Salumäe, Eesti Seeniorispordi ja Spordiveteranide Liit, Eesti Kabeliit)

  • Henn Vallimäe (esitaja Eesti Suusaliit)

  • Kristina Kallas (esitajad Eesti Sumoliit, Eesti Käsipalliliit)

  • Leho Haldna (esitaja Eesti Orienteerumisliit)

  • Mart Tarmak (esitaja Erki Nool)

  • Mihhail Kõlvart (esitajad Eesti Poksiliit, Eesti Taekwondo Föderatsioon, Eesti Taekwondo Liit)

  • Tiit Pekk (esitaja Ida-Virumaa Spordiliit)

  • Tõnu Tõniste (esitajad Tõnu Tõniste, Eesti Spordiselts Põhjakotkas, Tartu Spordiliit)

  • Urmas Sõõrumaa (esitaja Toomas Tõnise)