FIDE koosoleku päevakorda on pandud punkt, kus tehakse ettepanek Venemaa ja Valgevene mängijate piirangute tühistamiseks.

Norralane Magnus Carlsen, kes tunnistati neljapäeval FIDE poolt kõigi aegade parimaks maletajaks, kasutas juhust ja võttis Budapesti üritusel oma tänukõnes jutuks päevakajalise teema.

„Isiklikult arvan, et Garri Kasparovil oli parem karjäär kui minul, kuid ma saan aru, miks ma selle auhinna sain,“ sõnas Carlsen ja jätkas: „Olen kindel, et Garri oleks seda võimalust kasutanud ning andnud soovituse Venemaa ja Valgevene maleliitude kaasamise vastu hääletada. Seda tahan ka mina teha.“

Carlseni sõnavõtt sai Venemaal suurt vastukaja.

„Sa ei ole poliitik. Ärge sekkuge asjadesse, millest te aru ei saa,“ ütles Venemaa maletaja Valentina Gunina sovspordi veebisaidile, vahendab Ilta-Sanomat.

„Magnusest on saanud suurvõimude poliitika pantvang. Ta on kindlasti suurepärane maletaja, võib-olla isegi suurim, kuid pärast selliseid sõnavõtte läheneb minu lugupidamine tema vastu nullile,“ kommenteeris teine ​​Venemaa mängija Sergei Šipov.

Venemaa maleföderatsiooni asepresidendi Sergei Smagini sõnul on Carlseni kommentaarid „hämmastavad“.

„Carlsen tuli Venemaale, mängis turniire ja teenis raha. Enne, kui Venemaast negatiivselt rääkida, oleks tal sobilik oma võiduraha tagasi maksta,“ kurjustas Smagin Championatile.

Küll sai norralane aga kiita Ukraina spordiministrilt Matvi Bidnõlt. „Diktaatorlikud režiimid üritavad kasutada tippsporti ja sportlasi Ukraina-vastase sõja legitimiseerimiseks. Seetõttu tuleks Venemaa ja Valgevene vastaseid sanktsioone karmistada seni, kuni sõda jätkub,“ teatas Bidnõ sotsiaalmeedias.

Agressorriikide Venemaa ja Valgevene maletajad eemaldati rahvusvahelistelt võistlustelt kohe pärast Ukraina sõja algust 2022. aasta veebruaris.

Jaga
Kommentaarid