Tänavusel veteranide tippjõuproovil kastis aerud vette enam kui 3600 seenioratleeti 721 klubist. Võistlus oli sedavõrd mastaapne, et korraldajad pidid heiskama enam kui 50 riigi lipu ning sõudjad – teiste seas endised rahvusvahelised atleedidki – olid vanuses 27 kuni 98, teatab Eesti Sõudeliit.

Eesti veteranide koondiski oli muljet avaldava suurusega: mitme klubi peale lähetati mõõtu võtma kümned sõudjad, kellest nii mõnigi on omaaegne sõudetipp, mitmed aga alles täiseas paadi ja aerudega sinasõprust arendama hakanud.

Eesti koondise tuntuim ja kohapealgi kõneainet tekitanud kuju oli kahekordne olümpiahõbe Jüri Jaanson, kes hoolitses ka tiimi ühe säravaima tulemuse eest: igihaljas spordimees kindlustas ühepaadil kuldmedali.

„Hinnatavaks teeb tulemuse kõikide sõitude peale parim aeg,“ rääkis Jaanson, kes aitas suures paadis SAK Tartu mehigi, saavutades sealses oktetis teise koha.

„Mõned head treeningud Tartus ja tore nädalavahetus Brandenburgis on väärt tasu,“ võttis omaaegne sporditipp veteranide spordipeo olemuse, mis muuhulgas tähendab ka kohaliku kultuuri ja eluoluga tutvumist, kokku.

Lisaks Jaansonile käisid poodiumi kuldsel astmel mitmed teisedki eestlased: SAK Tartu nooremad veteranid Mihkel Pari, Heigo Tiidemaa, Reigo Pihlak ja Uku Varblane sõudsid roolijaga neljapaadil (B4+), kus roolinööre sikutas Janne Muttik, omaaegsed mitmekordsed Eesti meistrid Tairo Talvis ja Argo Normak näitasid meistriklassi roolijata kahepaadil (C2-) ning SAK Tartu naised Piret Silm, Marju Hein, Sirje Rand ja Katre Pind olid võidukad roolijata neljapaadil (WE4-).

Lisaks eelpool nimetatutele said kahvatumat karva medaleid paljud teisedki eestlased, teiste seas sõudeliidu veteranide komisjoni esimees Indrek Salk.