EELVAADE:

Tänane kohtumine on Eesti koondise peatreeneri Jürgen Henni jaoks esimene, kus mäng toimub punktide peale. Juunis peetud Balti turniiril teeniti tema käe all esikoht. Poolfinaalis seljatati Fääri saared 4:1 ning finaalis mängiti Leeduga 1:1 ning võideti seejärel penaltiseeria 4:3.

Eesti on varasemalt Rahvuste liiga C-divisjonis mänginud kahel korral. Mõlemal juhul jäädi grupis viimaseks. 2018. aastal saadi neljast koht Soome (12 punkti), Ungari (10) ja Kreeka (9) järel. Eesti teenis toona 4 punkti.

2020. aasta Rahvuste liigas kogus Eesti C-divisjoni teises alagrupis 3 punkti. Esikoha teenis Armeenia (11 punkti), teise Põhja-Makedoonia (9) ja kolmanda Gruusia (7).

Sel korral on Eesti ühes alagrupis lisaks Slovakkiale veel ka Rootsi ja Aserbaidžaaniga. Eesti esimeseks vastaseks on siis Slovakkia. FIFA edetabelis hoiavad slovakid 44. positsiooni. Eesti on 123. Suvisel EM-finaalturniiril jõudis Slovakkia kaheksandikfinaali, kus kaotati lisaaja järel Inglismaale. Iseseisva koondisena on Slovakkia mänginud kolmel suurturniiril. Seejuures on alati jõutud alagrupist edasi. Kaheksandikfinaali pääseti nii 2010. aasta MM-il ning 2016. ja 2024. aasta EM-finaalturniiridel.

Koondise suurimateks staarideks on 29-aastane keskkaitsja Milan Škriniar (PSG), 35-aastane väravavaht Martin Dubravka (Newcastle United) ja 29-aastane poolkaitsja Stanislav Lobotka (Napoli).

„Tegu on kogenud ja hästi kokku mänginud võistkonnaga, kes suudab mängida nii sirgjooneliselt kui ka kohati natuke kombineerivamalt. Neil on päris selge ja hästi sisse töötatud plaan, mida näitavad ka tulemused. Mängijad teavad, mida nad tegema peavad,“ rääkis Henn mängueelsel pressikonverentsil.

„Eks ole näha, kuidas selles tsüklis minema hakkab, aga EM-il oli näha, et nende treenerid väga palju mägijaid ei roteerinud. Seda on ka väljakul näha, et meeskond hästi organiseeritud. Kindlasti väga tugev väljakutse ja vastane meie jaoks.“

Üle pikkade aastate korraldavad Eesti koondise fännid mängu eel ka rongkäigu. Alguse saab see Vabaduse väljakult kell 19.00.