Soome spordiavalikkuses on tehing tekitanud vastakaid tundeid. Nimelt seostatakse leedulaste Basketball Holding Companyd (BHC) nii Lähis-Ida naftarahade kui ka Venemaa mõjuga.

2022. aastal tühja koha pealt Leedu kõrgliigasse tulnud BC Wolvesi omanikud avaldasid Seagullsis osaluse haaramise järel kaks eesmärki: viia võistkond Euroopa sarjadesse (ja lõpuks Euroliigasse) ning leida uus omanik 14 000 pealtvaatajaga Helsingi hallile. Varem Hartwall Arena nime kandnud ehitis kuulub endiselt Venemaa oligarhide kontrolli all olevale Arena Events Oy-le ja alates 2022. aasta märtsist seisab see kasutuseta.

„Minu esimene mõte oli, et miks keegi Seagullsist huvitatud on,“ rääkis Soome korvpalliliidu juht Timo Elo Iltalehtile. „Aga see on tore, et muu maailma investoritele pakub Soome korvpall huvi. Sporti tulev raha on ju tervitatav.“

Leedu grupp omandas Seagullsist kümneprotsendilise osa ja vastutasuks lubati klubi kahjumist välja tuua. Iltalehti hinnangul pole tegemist just parima ideega, sest Soome on korvpallituruna endiselt väike. Mitmete korvpalliinimeste arvates on asjal siiski jumet, sest BHC ja Seagullsi viis kokku kauaaegne Soome koondise peatreener Henrik Dettmann.

„Huvi taga võib erinevaid põhjuseid olla. Leedulased väitsid, et nende kodumaal on lagi ees (Kaunase Žalgirise kõrvale praegusel ajal teine Euroliiga klubi ei mahu - A.K.) ja mõttekam oleks Euroliiga-püüdlustega klubi teha hoopis Soomes. Nad arvavad, et nad suudavad selle pöörata kasumlikuks äriks,“ avas alaliidu juht Elo tausta.

BC Wolves on mängimas käinud ka Tartus.

BHC kuulub Quadro Capitali investeerimisgrupile, mis ajab muuhulgas asju Kataris ja Araabia Ühendemiraatides. Seos Lähis-Idaga on otsene, sest BHC tegeleb Dubaisse Sandstrom Shootersi nime kandva korvpalliklubi loomisega (mitte segi ajada Euroliigasse pürgiva BC Dubaiga - A.K.).

BHC omaniku Quadro Capitali asutas 2008. aastal leedulane Giedrius Pukas, kes töötas 2000. aastate alguses Venemaa investeerimisgrupis Troika Capital Partners. Pukas on seotud olnud ka Alfa Capital Partnersiga, mis on osa kurikuulsast Alfa Groupist. Alfa Groupi omanik on Venemaa üks silmapaistvamaid oligarhe Mihhail Fridman.

Henrik Dettmann.

Venemaa-sidemed mõjuvad Soome avalikkuse jaoks punase rätikuna. „Jah, taolised ühislülid Venemaaga tekitavad alati kahtlusi. Aga kui BHC ja Seagulls läbirääkimisi pidasid ning kui kohtusin ühe nende Leedu härrasmehega, polnud Venemaa-sidemetest loomulikult juttu. Ja ma eeldan, et ka Henrik Dettmannil polnud Leedu grupi taustast erilist aimu,“ märkis Elo.

Ta kinnitas, et Seagullsil paluti uute osanike taust põhjalikumalt välja uurida, kuigi praegu ei kavatse alaliit protsessi sekkuda. Ent silmad hoitakse lahti.

„Selge see, et peame kriitikameele säilitama. Seni pole Soome sporti ilmunud välisinvestorid siin kuigi püsivalt toimetanud. Ja vahel on tehtud asju, mis pole Soome spordis teretulnud. Me ei taha, et meie korvpalli ilmuksid inimesed, kes ei mängi ausat mängu,“ tõdes Elo.