Seine’i jõe kvaliteet oli suur teema ka möödunud Pariisi olümpiamängudel, kus tuli meeste võistlust mitterahuldavate veeproovide tõttu päeva võrra edasi lükata. Kahe suurvõistluse vahel on rahvusvahelisel triatloniliidul olnud aega toimunut seedida ja sellest omad järeldused teha. Triathlon Today kirjutab, et korraldajatel on paralümpia võistluste läbiviimiseks erinevaid stsenaariume.

Vee kvaliteedist rohkem teeb korraldajatele muret Seine’i jõe kiire vool, mis samuti olenevalt päevast oma tempot muudab. Ideaalstsenaariumi korral (vool on väiksem kui 1 meeter sekundis) ujutakse 750-meetrisel ringil nii päri- kui vastuvoolu, vastasel korral muudetakse stardipaika ning võisteldakse vaid allavoolu. Kõige mustema stsenaariumi korral jäetakse ujumine üldse ära ning jagatakse medaleid duatlonis.

44-aastane paralümpia debütant Juursalu on kuulnud ja lugenud, et tipptriatleetide seas Pariisi olümpia ajal mõned haigestumise juhtumid aset leidsid, kuid liiga palju ta oma pead Seine’i jõe kvaliteedi osas ei vaeva.

„Ma ei pelga [seda jõge] võistluse ajal, vaid raja tutvustusel, kui on võimalik rada läbi ujuda. Kui siis tõesti mingi nakkus tuleb, mis võistluse ajaks rivist välja lööb... Arvan, et kui see nakkus võistluse ajal saada, siis jõuab ehk finišisse ära,“ arutles Juursalu.

Alles 37-aastaselt paratriatloni juurde jõudnud Juursalu on võtnud sihiks läbida võistlustrass (750 m ujumist, 20 km rattasõitu, 5 km jooksu) ajaga 1:15.

Esimest korda Eestis on paralümpiamängud ka otseülekandes nähtavad. Ava- ja lõputseremooniat näitavad Delfi ja ETV korraga, otseülekanded on tasuta nähtavad Delfi TV-s.

„Minu sõbrad jooksevad minu võistluse ajal kõik Jüri Jaansoni jooksul, millest on natuke kahju, aga muidu väga hea mõte, et otseülekandeid tehakse. Puudega inimesed ja sportlased on meie keskel ja see on tavaline elu osa - miks ei võiks seda üle kanda ja inimesi selle kaudu nakatada. Äkki keegi mõtleb, et tahab ka sporti teha ja olümpiale jõuda. Minu arust on see väga lahe!“ ütles Juursalu.

Vaata pikemat intervjuud paralümpia debütandiga videost!