Kui Pariisi olümpial pääses neutraalse lipu all starti 15 Venemaa sportlast, siis kolmapäeval algavatel paralümpiamängudel on neid viimastel andmetel kohal lausa 90. Kaks neist osalevad ka Eesti sportlase Robin Liksoriga ühes ujumisklassis.

Liksor osaleb 100 m rinnuliujumises võistlusklassis SB8, mille stardipauk antakse reedel, 30. augustil.

Kuidas vaatab Liksor sellele, et vaatamata mitme Euroopa riigi, sealhulgas Eesti pingutustele venelased ja valgevenelased paralümpialt eemale hoida nad sinna siiski pääsesid, kuigi ilma lipu, hümni, tunnusmärkide ning ava- ja lõputseremoonial marssimata?

„Kahe otsaga asi. Ühelt poolt on nad lihtsalt sportlased. On see riik, nagu ta on - sellest olukorrast oleme teadlikud. Me ei saa sinna kahjuks midagi parata. Pole sportlaste käes öelda, kas saab või ei saa, see on ametnike teha. Peame olukorraga lihtsalt leppima,“ rääkis Liksor Eesti paralümpiakoondist tutvustava pressikonverentsi järel Delfile.

Kuidas käituks Liksor, kui peaks venelasega ühele poodiumile sattuma? Kas ta kätleks? „Väga keeruline olukord. Samad oled temaga aastaid koos võistelnud, ütled „tere“, räägid juttu. Nüüd kõrvale vaadata ja mitte midagi teha on ühtemoodi imelik. Samas, sellises olukorras nagu praegu, väga ei sooviks. Peab enne peas läbi mõtlema, mis on õige koht ja viis, kuidas peaks käituma.“

Tokyos hilinemise tõttu starti ei lubatud

Liksor läheb Pariisi olümpiaujulas starti eesmärgiga võidelda välja finaalipääse. „Lähen starti suurte eesmärkidega, sihtides finaali. Finaalis võib juba kõike juhtuda. Mõni ujuja ujub end eelujumises nii tühjaks, et õhtul on kutu või vastupidi, paneb õhtul just gaasi juurde. Tulemused on teada, kui kõik on finišis,“ lausus ta.

Liksori esimesel olümpial kolm aastat tagasi Tokyos juhtus kahetsusväärne intsident, kui eestlane jäeti stardist eemale call room’i ehk sportlaste ooteruumi hilinemise pärast. Toona selgitas Liksor, et üldise reegli järgi peavad ujujad olema call room’is 15 minutit enne enda stardi algust, kuid paralümpial kehtis reegel, et kohal tuleb olla 15 minutit enne terve ala algust.

Millised järeldused Liksor sellest vahejuhtumist on teinud? „Järeldus on see, et tuleb reeglid rohkem läbi käia. See on alati kahe otsaga asi, kas see on rohkem treeneri, delegatsiooni või sportlase enda teha. Tegelikult on see kõikide vastutus. Ka mina sportlasena pean veenduma, et reeglid oleks läbi loetud. See juhtus üldse seetõttu, et koroonaajal olid reeglid võrreldes tavapärasega erinevad, aga olümpial pöörati jälle tavaliseks - nii juhtuski, et läks, nagu läks.“

Liksor valiti teist olümpiat järjest ka Eesti lipukandjaks avatseremoonial, tehes seda kolmapäeval koos triatleet Laura-Liis Juursaluga, kes läheb oma esimesele paralümpiale.

Vaata kogu intervjuud Robin Liksoriga videost!

Pariisi paralümpia otseülekanded on nähtavad Delfi TV-s. Täpsema ülekannete kava avaldame esmaspäeval.