1940. aastal asutatud Ukraina-Kanada poliitiliste, kultuuriliste ja usuliste organisatsioonide mittetulunduslik katuseorganisatsioon UCC kirjutas oma kodulehe teatel juulis otse Hoki Kuuluste Halli presidendile Jeff Denomme’ile, paludes tal otsus ümber vaadata, mida viimane ei teinud, kuna kuulsuste halli nimetamisel ei võeta arvesse kandidaadi kodakondsusega seotud küsimusi.

Seepeale osutas UCC, et asi pole üldse kodakondsuses, vaid selles, et Datsjuk on osalenud Venemaa meedias laia kõlapinda saanud turniiril, mis korraldati kahe Ukrainas sõdinud Vene sõjaveterani mälestuseks.

See üritus toimus tänavu veebruaris Novõi Urengois. Hukkunud Vene sõjaväelasi nimetati seal „sõjalise erioperatsiooni kangelasteks“.

„Meie küsimus on, et kas Hoki Kuulsuste Hall peab kohaseks austada isikut, kes avaldab toetust Ukraina inimeste vastu korraldatud genotsiidile,“ kirjutas UCC.

UCC avaldusest ei selgu, kas viimasele kirjale on Hoki Kuulsuste Hallist vastatud.

46-aastane Pavel Datsjuk võitis Detroit Red Wingsiga Stanley karika 2002. ja 2008. aastal ning on KHL-i klubi St Petersburgiga tulnud 2017. aastal ka Gagarini karikavõitjaks. Olümpiamängudel on ta Venemaad esindanud 2002., 2006., 2010., 2014. ja 2018., aastal, kahel viimasel korral ka kaptenina.