„Otseülekanded on meile väga olulised. Lõpuks saavad inimesed näha, mis seal toimub,“ lausus Jõesaar.

„Loodan, et tänu ülekannetele näeb Eesti rahvas, mille jaoks me igapäevaselt tööd teeme - et see on ülipõnev võistlus, ülikõva tasemega. Loodan, et te kõik vaatate ja hoiate meile pöidlaid!“ lisas Topkin.

Otseülekannete märgilisust rõhutas oma avakõnes ka Eesti Paralümpiakomitee president Monika Haukanõmm: „Oleme osalenud paralümpiamängudel iseseisva riigina 1992. aastast. 32 aastat hiljem jõuame selleni, et Eesti rahvas saab paralümpiamängudest osa. Kõik me vaatasime Pariisi olümüiamänge, hüppasime püsti ja läksime hulluks. Aga samamoodi saab püsti karata ka paralümpiamängude peale, sest seal on nii palju ägedaid alasid. Tänan kõiki, kes on meid sel tohutul teekonnal pisikeste sammudega ühtsema maailma poole viinud!“

Globaalses võtmes on Pariisi paralümpiamängud märgilised selle poolest, et esimest korda ajaloos on olümpial ja paralümpial logo ja maskott ühesugused.

„Jah, väikse erinevusega - meie maskott on isegi ägedam,“ jätkas Haukanõmm. „Võite küsida: „Mis see loeb?“ Aga tegelikult on see väga märgiline. Liigume täna sinnapoole, et räägime mängudest, mis on kõikidele inimestele. Me ei lahterda enam sportlasi kaheks, vaid toome nad järjest rohkem kokku.“

Eesti Paralümpiakomitee president Monika Haukanõmm.

28. augustil toimuvat avatseremooniat ja 8. septembril aset leidvat lõputseremooniat näitavad Delfi ja ETV otseülekandes korraga. Paralümpiamängude spordivõistlused saavad olema tasuta otseülekannetes jälgitavad vaid Delfi TV-s. Täpse ülekannete ajakava avaldame esmaspäeval.

Millal Eesti sportlased võistlevad?

Eestit esindavad viis parasportlast: ujujad Matz Topkin, Robin Liksor ja Susannah Kaul, kettaheitja Egert Jõesaar ning debütandist triatleet Laura-Liis Juursalu. Eestlastest astub esimesena areenile Kaul (võistlusklass S10), osaledes 29. augustil 50 m vabaltujumises. Liksor (võistlusklass SB8) võistleb 30. augustil 100 m rinnuliujumises. 1. septembril teeb Juursalu (PTS5) kaasa naiste triatlonis. Jõesaar (F44, ühendatud klassiga F64) heidab ketast 5. septembril, Kaul (S10) teeb kaasa 100 m seliliujumises 6. septembril ning Topkin (S4) tuleb 50 m seliliujumise starti 7. septembril.

Reaalse medalivõimalusega on neist treener Mart Mandeli õpilane Topkin (2021 Tokyo olümpial 50 m seliliujumises kuues ja vabaltujumises 14. koht) ja Sloveenia kettaheitja Kristjan Cehiga treenerit (Mart Olman) jagav Jõesaar (2016 olümpial kaheksas, 2021 viies).

„Iga sportlane unistab suurvõistlustel medalikohtadest, nii ka mina. Tokyo olümpial ja maailmameistrivõistlustel pole mul siiani õnnestunud poodiumile jõuda, kuid see ei tähenda, et see unistus ära kaoks,“ rääkis Topkin pressikonverentsil.

„Nagu tippspordis ikka, on kõige kõrgemal tasemel vahed väga väiksed. Lõpptulemus sõltub väikestest pisiasjadest. Kõige parema õnnestumise korral on kõigil võimalik medalile jõuda, aga see pole kogu selle asja juures ainuke ja kõige olulisem osa.

Eesti lippu kannavad 28. augustil toimuval avatseremoonial Laura-Liis Juursalu ja Robin Liksor.

Pressikonverentsil kuulutati välja ka Eesti lipukandjad avatseremoonial, kelleks on Tokyoski sama rolli täitnud Liksor ja triatleet Juursalu.

Eestil on paralümpialt läbi aegade võidetud 20 medalit. Viimasena sai auraha kaela 2008. aasta Pekingi olümpial ujuja Kardo Ploomipuu (S10 klassi 100 m seliliujumise pronksi).