Enamikku finaalist domineeris Eesti, kes võitis esimese poolaja 40:30. Neljanda veerandi alguses mindi ette juba 18 punktiga, aga viimastel minutitel jõudis Rumeenia kahel korral kolme punkti kaugusele. Nii ärevaks siiski ei läinud, et Rumeenial tekkinuks viigivõimalus - paar sekundit enne mänguaja lõppu vormistas Eesti võidu 15 punkti visanud Hendrik Perteli pealtpanek.

Lisaks Pertelile sai finaalis 15 punkti kirja Sten Markus Adamson. Väljakult vaid ühel viskel eksinud Rasmus Vuks tõi 14 punkti ja 6 söötu. Põhitsenter Roman Avdejev lisas 7 punkti, 12 lauapalli ja 2 blokki. Vaata kogu statistikat SIIT.

Eesti kaotas turniiril vaid ühe mängu. Selleks oli alagrupi viimane matš Rootsi vastu (77:78), aga sellegipoolest saadi alagrupis esikoht. Veerandfinaalis alistati 73:48 Slovakkia ja poolfinaalis 67:46 Belgia. Lisaks finaalis mänginud Eestile ja Rumeeniale tõusis U16 vanuseklassis järgmiseks aastaks A-divisjoni ehk 16 parema sekka Šveits.

Tegu oli alles teise korraga, kui mõni Eesti korvpalli noortekoondis suutis EM-i B-divisjoni turniiri võita. Enne tänavust triumfi tegi selle ära 2015. aasta U16 koondis. Kuulsa 1999. aastakäigu rivistuses mängisid Vaido Rego juhendamisel mitmed praeguse meeste koondise põhitegijad (Kristian Kullamäe, Sander Raieste, Kaspar Treier, Matthias Tass, Märt Rosenthal).

Kui 2015. aastal valiti turniiri kõige väärtuslikumaks mängijaks Raieste, siis tänavu sai selle au osaliseks Roman Avdejev. Tema arvele jäi Skopjes keskmiselt 12,7 punkti, 10,4 lauapalli ja 2,1 blokki.

Roman Avdejevit autasustas Põhja-Makedoonia korvpallilegend Pero Antic.

„Kõigepealt ma tahan tänada poisse, ka neid, kes lõppvalikusse ei mahtunud, aga kes tegid tsükli kaasa. Kõik andsid oma panuse, et me jõuaks siia, kus me täna oleme ehk Euroopa meistrivõistluste B-divisjoni võitjad,“ vahendas Eesti korvpalliliit U16 koondise peatreener Brett Nõmme sõnu. „Poistel on kõvasti potentsiaali ning peavad veel kõvasti tööd tegema, et ka meeste korvpallis läbi lüüa. Aga see tulemus näitab, et neil on kõik võimalused olemas, et saada kunagi rahvuskoondise tasemel mängijateks ning Eesti liigas või välismaal mängida.“

Brett Nõmm.

„Teiseks ma soovin tänada oma staff’i - Mario Paiste, Kalev Elken, Viktoria Kisseljova - nad on olnud suureks abiks terve suve. Kindlasti tänan ka Kustas Põldoja, Märt Raami, Mikk Päesket ja Liisi Sakalat, kes olid varasemalt selle koondisega seotud U14 ja U15 vanuses. Lõpetuseks soovin tänada neid fänne, kes siin olid. Rasketel hetkedel andsid nad meie poistele seda lisaenergiat, mida hädasti oli vaja ja ka neil on suur osa selles, et me võitsime selle turniiri ära.“

Finaali võttis peatreener Nõmm kokku nii: „Esimesel poolajal saime vastaste põhimängija maha võetud. Teisel poolajal läks kumm natuke tühjaks, aga isegi kui olid rasked hetked, siis ma ei kahelnud võistkonnas kordagi. Olen terve suve nendega tööd teinud ja tean milleks need poisid on võimelised ja mida nad suudavad ning teadsin, et raskel hetkel nad ei värista. Ning nagu täna näha oli - kolm punkti vahe EM-finaalturniiri finaalis, tehakse viga ja Jesper Roman paneb (vabaviskeid) külmavereliselt kahest kaks. Eraldi ma ei hakka kedagi välja tooma - see ei olnud mõne individuaalse mängija võit, vaid see oli meeskonnavõit.“

„Läbi suve oli poistel siht silme ees ja nad tõesti näitasid, et nad tahavad seda ja nad on valmis selle nimel tööd tegema. Kihvtid poisid ja ma olen igasse lahingusse valmis nende poistega uuesti minema ja ma tean, et nad on minu eest valmis võitlema viimase sekundini. Veelkord müts maha poiste eest. Aga mis ma neile ka lõpus ütlesin - hoiame jalad maas ning töötame edasi, sest see on alles U16 vanuseklass ning loodetavasti järgmisel suvel viivad 2007. aastal sündinud U18 koondise A-divisjoni, et ka need poisid saaksid seal mängida,“ lisas ta.

Finaal täispikkuses: