Muu maailm jõuab USA korvpallile aina lähemale, see on fakt. Pariisi olümpial pääsesid parimas koosseisus mänginud ameeriklased Serbia käest väga napilt ja finaalis osutas kõva vastupanu ka Prantsusmaa. Kas järgmiseks olümpiaks lähevad need kaks riiki USA-st mööda? Kuigi paljud nii soovivad, tundub see pisut ennatlik.

USA-l on kõigi teiste korvpalliriikide ees mitu selget eelist. Kui parimad pojad kohale tulevad – ja näiteks 2028. aastal Los Angeleses see kindlasti nii läheb – sõltuvad nad kõige vähem a) ühest-kahest vigastusest ja b) tugevamate ja nõrgemate põlvkondadega kaasnevatest tõusudest-mõõnadest.

Jah, 32 aasta taguse Dream Teami või tänavuse trio James – Curry – Durant kokku saamine on isegi USA-s erandlik nähtus. Kolme läbi aegade 15 parima sekka kuuluva korvpalluri ühes tiimis mängimine on juba tõenäosusteooriat arvestades haruldane. Ent USA toodab jätkuvalt enim talente ja kõrge taseme säilimine on garanteeritud.

Nõnda sõltub USA troonilt tõukamine rohkem konkurentide seisust. Äkki oli 2024. aasta Serbia koondise parim võimalus olümpiavõitjaks tulla? Ja kas mullusel maailmameistril Saksamaal on veel midagi juurde panna?

Delfi vaatas maailma tugevamatele koondistele otsa ja pakkus praegu saadaoleva info põhjal, millised mängijad lõpetavad, kes annavad tasemes järgi, kes tõusevad esile ja milliseid lootusi tasuks neil 2028. aasta olümpiaks hellitada. Kohati meenutas see ülesanne kohvipaksu pealt ennustamist, aga mingi pildi andsid juba endale pisut nime teinud talendid, noorte tiitlivõistluste tulemused ja lähiaastate NBA draft’ide ennustused siiski ette.

Märkus: ruumi kokku hoidmise nimel tähistan selles artiklis mängijate positsioone inglisekeelsete lühenditega. PG = mängujuht, SG = viskav tagamängija, SF = väike äär, PF = suur äär, C = keskmängija. Loodan, et keegi liialt ei pahanda.

USA (Pariisi 1. koht)

Ookeanitagune meedia on 2028. aasta koondise kohta esimesi infokilde juba hankinud. LeBron Jamesi (PF, 39) ja Stephen Curry (PG, 36) osalemine näib ebatõenäoline, aga Kevin Durant (PF, 35) ja Anthony Davis (C, 31) olevat huvitatud. Kusjuures Durant hakkaks sel juhul jahtima teistele pikaks ajaks püüdmatuks jäävat viiendat olümpiakulda.

Kevin Durant.

Võistkonna liider on eeldatavalt Anthony Edwards (SG, 22) ja olulisemalt tähtsama rolli saab Jayson Tatum (SF/PF, 26). Kui juurde panna Devin Booker (SG, 27), Bam Adebayo (C, 27) ja Tyrese Haliburton (PG, 24), oleks tuumik justkui koos. Noorematest võiks särtsu lisada näiteks Tyrese Maxey (SG/PG, 23), Chet Holmgren (C, 22), Paolo Banchero (PF, 21) ja miks mitte ka 2025. aasta NBA draft’i arvatav esimene valik Cooper Flagg (PF, 17).

Pole nii nimekas kui Pariisi koosseis ja ilmselt ka mitte nii tugev, aga millestki otseselt puudu ka ei jää. Eriti juhul, kui Edwards täidab ootusi ja tõuseb NBA viie parima mängija sekka.

Prantsusmaa (Pariisi 2. koht)

Oletades ja lootes, et 224 cm pikkune Victor Wembanyama (C, 20) jääb terveks, võib ta nelja aasta pärast olla maailma parim korvpallur. Mees, kelle väljakul olles ei tasu vastastel korvi alla murda ja kes suudab rünnakul tagamängija kombel visata, sööta ja läbi murda. Pariisis tuli ette ka koledaid perioode, aga kaitses oli ta sellegipoolest prantslaste tähtsaim lüli. Ning USA vastu visatud 26 andsid potentsiaalist jõuliselt märku.

Prantsusmaa õnneks on neil nii palju andekaid noori, et keegi neist ikka läbi lööb.