Delfi Rally Estonia peakorraldaja Urmo Aava sõnul tasub tuleva hooaja MM-etappi oodata mitmel põhjusel. Esiteks teeb talle rõõmu kogu uue aasta kalender, mis annab eestlastele hea platvormi. Teiseks on praeguseks selge, et Ott Tänakul ja Martin Järveojal on Hyundaiga leping ka 2025. aastaks. Kolmandaks rõõmustab Aavat Läti noore ässa Mārtiņš Sesksi esiletõus. Neljanda positiivse tegurina võib õhku kerkida võimalus, et lisaks Tänakule tuleb kõige võimsamas masinaklassis starti ka teine eestlane.

„Tänavu jäime EM-ralliga lähipiirkonnas toimunud Poola, Läti ja Soome MM-ralli vahele. Sellises rivis on ERC etapina väga keeruline publikut meelitada. Järgmisel aastal on maailmameistrivõistluste kalendris ainult Eesti ja Soome ning meie oleme ajaliselt eespool. See on meie jaoks hästi oluline. Järgmisel aastal on asjad nii nagu vanasti,“ on Aava kogu tuleva hooaja WRC kalendriga rahul.

Tänaku jätkamine kindel

Juuli lõpus kinnitas Hyundai meeskonna boss Cyril Abiteboul rallit.fi vahendusel, et neil on tulevaks hooajaks Tänakuga kontraht olemas. „Järgmise hooaja vaates on kõige tähtsam asi, et Tänakul on meiega järgmiseks aastaks leping. See teeb meid väga rõõmsaks,“ rääkis Abiteboul.

Delfi Rally Estonia korraldajatele on tegemist loomulikult ütlemata positiivse uudisega, kuna just Tänak on Eestis suurim publikumagnet.

„Praegu tundub aina enam, et Otile ja Martinile Hyundai sobib. Nad on saanud auto hästi liikuma. Nüüd on leping avalik. Loodetavasti nende praegune hea hoog jätkub ka järgmisel aastal. Nemad on meie jaoks oluline ja kandev tala,“ tunnistas Aava.

Kuna järgmisel hooajal ei ole MM-kalendris enam Läti rallit, siis loodetakse Eestis, et lätlastest fännid leiavad tee Eestisse. Eelkõige peaks tõmbenumbriks olema Sesks, kes suutis tänavu kodustel teedel maailma tippsõitjatele konkurentsi pakkuda. „Mārtiņš sõitis tõesti vingelt ning näitas, et ta on WRC tasemel konkurentsis. Loodetavasti on ta tuleval hooajal Delfi Rally Estonial kohal ja toob endaga kaasa ka suure hulga Läti fänne,“ sõnas Aava.

Eesti publiku jaoks võiks aga kõige huvitavam olla võimalus, et ehk õnnestub mõnel siinsel noorel rallimehel istuda ka WRC autosse. Lootust annab just Sesksi näide. Ta sõitis Poola ja Läti rallil M-Sporti autos. Oma panuse andsid sponsorid, sarja promootor, M-Sport ja ka Läti ralli korraldajad. Poolas sõitis Sesks seejuures ilma hübriidajamita ja vägagi edukalt.

Noored ja kiired eestlased

Millist panust võiksid noored Eesti rallimehed oodata Delfi Rally Estonia korraldajatelt? „Korraldajatena mõtleme kindlasti kaasa. Palju ei saa lootust anda, kuid on näha, et meil on järgmised tipptasemel sõitjad õige pea valmis. Sesksi õnnestunud eksperiment annab kindlasti ka teistele hoogu juurde. Arvan, et näeme veel sellised asju. See on minu ennustus,“ rääkis Aava. „Kui lisaks Seksile suudaks järgmiseks Delfi Rally Estoniaks keegi veel sellise projekti kokku panna, siis see oleks boonuste boonus. Vahepeal tundus, et WRC ja WRC2 vahel on betoonsein, kuid nüüd on sellest läbi murtud.“

Aava sõnul tasub mitmel Eesti noorel rallimehel järgmisesse aastasse lootusrikkalt vaadata. „Järgmine generatsioon kerkib esile. Nii Robert Virves kui ka Georg Linnamäe on näidanud väga head kiirust. Edasi tulevad juba Romet Jürgenson, Jaspar Vaher, Patrick Enok ja Joosep Ralf Nõgene. Tulevik paistab helge,“ lisas Aava.

Kui 2025. aasta MM-kalender kuulutati välja sel nädalal, siis Aava sõnul oli tegelikult juba tükk aega tagasi selge, et maailmameistrivõistluste etapp tuleb taas Eestisse. „Seal oli vist kommunikatsiooniga mingi probleem, kuid koos 2024. aasta EM-ralliga saime endale ka 2025. aasta MM-ralli,“ tõdes ta ja lisas, et nüüd tehakse tööd järgmise lepingu nimel. „Praegu näeme vaeva 2026.–2028. aastat silmas pidades. Rallis ei ole üheaastaste lepingutega midagi teha. Tuleb ikka pikemat plaani vaadata.“

Autoralli MM-sarja kalender 2025. aastal

23.–26. jaanuar – Monte Carlo

13.–16. veebruar – Rootsi

20.–23. märts – Keenia

24.–27. aprill – Kanaari saared

15.–18. mai – Portugal

5.–8. juuni – Sardiinia

26.–29. juuni – Kreeka

17.–20. juuli – Eesti

31. juuli kuni 3. august – Soome

28.–31 august – Paraguay

11.–14. september – Tšiili

16.–19. oktoober – Kesk-Euroopa

13.–16. november – Jaapan

27.–30. november – Saudi Araabia