Võistluse käik

Tänaku ralli lõppes juba kolmandal kiiruskatsel, sest eestlane tegi karmi avarii ja oli sunnitud katkestama. Kaardilugeja Martin Järveoja toimetati hiljem helikopteriga haiglasse, kuhu ta jäi ka ööseks. Laupäeval sai Järveoja haiglast välja. Reedese võistluspäeva jätsid avarii tõttu pooleli ka Esapekka Lappi (Hyundai) ja Takamoto Katsuta (Toyota).

Pärast reedest võistluspäeva hoidis esikohta Rovanperä, tiimikaaslased Evans ja Ogier kaotasid talle vastavalt 8 ja 8,6 sekundiga. Thierry Neuville (Hyundai) oli neljas (+25,5) ja Adrien Fourmaux (M-Sport) viies (+48,5).

Laupäeva esimeses pooles näitas võimu Rovanperä, kes korjas kolm katsevõitu ja suurendas edu Ogier’ ees 21,9 sekundile. Päeva teisel katsel langes mängust Evans, kelle Toyoyal purunes veovõll. Ralli üldarvestuses tõusis kolmandale kohale Neuville (+58,3).

Laupäeva teises pooles oli taaskord omaette klassist Rovanperä, kes noppis kaks katsevõitu. Päeva lõppedes oli kahekordse maailmameistri Ogier’ ees 44,2 sekundit. Kolmandat kohta hoidis Neuville´i (+1.23,8).

16. kiiruskatsel, milleks oli legendaarse Ouninpohja kordusläbimine, lõppes WRC2-klassis sõitva Robert Virvese ilus nädalavahetus, kui eestlasel tekkisid ülesõidul probleemid siduriga. Lisaks avanes kohe pärast enam kui 30 km pikkuse katse algust Virvese masina kapott. Ligi neli minutit kaotanud Virves langes sellega poodiumiheitlusest ja hoiab Rally2 arvestuses 12. kohta (+4.52).

Robert Virves Soome rallil.

Pühapäeval kulges kõik rahulikult kuni eelviimase katseni. Mõnisada meetrit pärast starti sõitis Evans vastu betoonposti ja katkestas. Võidus kinni olnud Rovanperä sõitis pisut enne katse lõppu vastu Ogier’ poolt välja kaevatud kivi, tema Toyota lendas vastu elektriposti ja võpsikusse. Liidriks tõusis Ogier, teiseks Neuville ja kolmandaks Adrien Fourmaux.

Rovanperä jäi seega laupäeval teenitud 18 punktist ilma, tema asemel noppis 18 silma Ogier. Neuville kogusid 15 ja Fourmaux 13 punkti. Ühe punkti teenis ka WRC-2 klassis sõitev Georg Linnamäe, kes oli laupäeva õhtuks 11. kohal.

Punktikatsel oli Ogier ootamatult aeglane ja piirdus ühe punktiga. Pühapäeva arvestuses oli ta kolmas. Sellegipoolest kogus kaheksakordne maailmameister Soomest enim punkte (24 p), talle järgnes Neuville (23 p). Pühapäeva eest teenis maksimaalsed 7 punkti Lappi ja punktikatse võitis Takamoto Katsuta (Toyota).

MM-sarja üldliidrina jätkab Neuville (168 punkti), aga 141 punkti kogunud Ogier tõusis hoobilt neljandalt kohalt teiseks, mööda katkestanud Tänakust ja Evansist. Tänakul on kolmandana endiselt 137 ja Evansil neljandana 132 punkti.

WRC2-klassi võitis Rootsit esindav Oliver Solberg (Škoda), kes edestas Toyota MM-tiimi juhti Jari-Matti Latvalat 39 sekundiga. Georg Linnamäe sai viienda koha (+1.51,5) ja Robert Virves oli kaheksas (+4.33,3).

Soome ralli lõppseis:

Soome ralli tulemused.

Blogi:

Enne rallit: enne Soome etappi juhib MM-sarja 145 punktiga Hyundai sõitja Thierry Neuville, kellele järgneb 137 punktiga tiimikaaslane Ott Tänak. Kolmas on 132 punktiga Elfyn Evans (Toyota), neljas 117 punktiga Sébastien Ogier (Toyota), viies 101 punktiga Adrien Fourmaux (M-Sport) ja kuues 86 punktiga Kalle Rovanperä (Toyota). Lisaks neile on Rally1 autoga stardis Hyundaist Esapekka Lappi, Toyotast Takamoto Katsuta ning nn suure auto debütant Sami Pajari ja M-Sportist Grégoire Munster.

Rally2 klassis jahivad kõrgeid kohti Georg Linnamäe ja James Morgan (Toyota), Robert Virves ja Aleks Lesk (Škoda) ning Gregor Jeets ja Timo Taniel (Toyota). Rally3 sarjas tulevad rajale hooaja kokkuvõttes neljandat kohta hoidvad Romet Jürgenson ja Siim Oja (Ford).

Kohapealt vahendavad Delfile intervjuusid, muljeid ning pilte Peep Pahv ja fotograaf Margus Pahv.