Eelmisel olümpial esmakordselt suurvõistluste kavasse arvatud rulasõit naaseb suurele areenile Pariisis samas formaadis, mis Tokyos – eraldi võisteldakse tänava- ja pargisõidus. Laupäeval toimuma pidanud meeste tänavasõidu võistlus lükkus vihma tõttu pühapäevale ja naistesõit esmaspäevale. Eestlased elavad rula olümpiasõitudele innukalt kaasa kuna võistlustules on mitmed Simple Sessionil medaleid korjanud sportlased.

„Meeste rula tänavasõidus domineerivad jaapanlased, aga konkurents on ülitihe,“ kommenteeris Simple Sessioni korraldaja Risto Kalmre, kes tõi soosikutena välja kõige noorema võistleja,14-aastase Ginwoo Onodera (JPN) ning eelmise olümpiakulla omaniku ja Simple Sessioni hõbemedalisti Yuto Horigome (25, JPN). „Rula tänavasõidu võistlusformaat on üsna ettearvamatu just selles osas, et kes suudab oma parimad trikid maanduda, seega on paljudel võimalus tõusta liidriks. Just maandumisel tekkida võivad eksimused võivad saada saatuslikuks,“ lisas Kalmre.

„Tänavaid imiteerivas rulapargis toimuvale street-võistlusele on medaliste raskem ennustada kuna hindamissüsteem on keerulisem ja mängu tuleb ka strateegia,“ seletas Simple Sessioni rulasuuna juht Jarmo Kangro. Tema hinnangul võib seekord väga tehniliste trikkide ja talle sobiva formaadi tõttu kolme parima hulka jõuda Gustavo Ribeiro (23, POR) ning poodiumi poole võivad vaadata ka Simple Sessioni kuldmedalist, Tokyo pronks Jagger Eaton (23, USA) ja tema tiimikaaslane Nyjah Huston (29).

Naiste tänavasõidu favoriit on 14-aastane austraallane Chloe Covell, kellest sai aasta tagasi X-mängude ajaloo noorim naiste tänavasõidu kuldmedalist ning kes läks ajalukku ka noorima kahe X-mängude medali omanikuna. Kuid olümpial vanus teda eriliseks ei tee – tänavasõidu noorim osaleja on 12-aastane Vareeraya Sukasem Taimaalt ning 13-, 14- ja 15-aastaseid võistlejaid on 22 naise hulgas napilt alla poole. Nende hulgas ka maailma edetabelis praegu esimest ja teist kohta hoidvad jaapanlannad Coco Yoshizawa ja Liz Akama.

Rula pargisõidu parimad selgitatakse välja 6. ja 7. augustil

„Meeste pargisõidus, mis visuaalselt meenutab suurt kaussi koos hüpetega, läheb kuldmedal suure tõenäosusega USA-le,“ pakkus Jarmo Kangro. „Suurimaks favoriidiks pean üliandekat noort USA talenti Tom Schaari (24), kes on ka Simple Sessionil käinud. Kindlasti soovib kuldmedalit võita ka kõrge lennu ja ülisuure kiirusega sõitev Pedro Barros (29, BRA), kes võitis Tokio olümpial hõbemedali.“

Risto Kalmre toob suurepärase pargisõitjana välja ka hispaanlase Danny Leoni (29), kes on Simple Sessioni mitmekordne medalist ja tuleb ka sel korral augustikuus Tartus toimuvale sündmusele medalit püüdma. „Danny Leon võitis kevadel Dubais toimunud viimase suure olümpia kvalifikatsiooni võistluse ning saavutas seal ainsana punktisumma üle 90,“ seletas Kalmre, miks tasub Leonil silma peal hoida nii olümpial kui Simple Sessionil.

„Kui tähed joonduvad, on ta kindlasti võimeline oma kevadist tulemust Pariisis kordama,“ sõnas Kalmre. Medalilootust võiks Simple Sessioni korraldaja sõnul olla veel ka Hampus Winbergil (18, SWE), Tyler Edtmayeril (23, GER) ja Steven Pineirol (27, PUR), kes on kõik ka Eestis võistelnud ja poodiumil seisnud.

Naiste pargisõidus jäi Kalmre sõnul Tokyos kindlasti kripeldama Simple Sessioni kuldmedalistil Sky Brownil (16, GBR), kes läks seal võistlustulle favoriidina, kuid pidi leppima pronksmedaliga. Samas pakuvad Jaapani juurtega britile kindlasti konkurentsi jaapanlased Kokona Hiraki ja Sakura Yosozumi. Naiste pargisõidus astuvad publiku ette ka selle olümpia noorim sportlane – 11-aastane Haohao Zheng (CHN) ning noorim Soome koondislane, 13-aastane Heili Sirviö.

Eesti rulasõidu fännid elavad kaasa kõikidele olümpial osalevate ekstreemsportlastele kuna mitmed on meie publikule tuttavad ja neid saab peatselt kohata ka 24. korda toimuval mainekal Simple Sessioni võistlusel, mis toimub 24.-25. augustil Tartu Kammivabrikus ja toob kokku maailma parimad rula- ja BMX-staarid.

Simple Session on mitmepäevane spordifestival, mis saab alguse neljapäeval, 22. augustil. Kavas on nii tänavasõidud kui peadpööritav trikivõistlus Emajõel. Sündmuse põhipäevad on laupäev, 24. august, ja pühapäev, 25. august, mil Tartu Kammivabriku sündmuskeskuses muutub maailmatasemel ekstreemspordiareeniks. Laupäeval toimuvad kvalifikatsioonisõidud ja pühapäeval mõlema spordiala finaalid.

Tänavune Simple Session 24 on osa Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 põhiprogrammist, tuues kultuuri- ja spordisõpradeni ainulaadse vaatemängu.

Rulasõidud Pariisi olümpial (Eesti aja järgi)

Pühapäev, 28. juuli

14.00 meeste street-kvalifikatsioon

19.00 meeste street-finaal

Esmaspäev, 29. juuli

14.00 naiste street-kvalifikatsioon

19.00 naiste street-finaal

Teisipäev, 6. august

14.30 naiste pargi-kvalifikatsioon

19.30 naiste pargi-finaal

Kolmapäev, 7. august

14.30 meeste pargi-kvalifikatsioon

19.30 meeste pargi-finaal