Prantsusmaa politsei nabis esmaspäeval Saint-Etienne’is kinni Kanada koondise analüütiku Joseph Lombardi, kes lennutas nende esimese kohtumise vastase Uus-Meremaa treeningu ajal drooni, et konkurentide plaanidest aimu saada.

Neljapäeval mõisteti Lombardi kaheksaks kuuks tingimisi vangi. Tema ja abitreener Jasmine Mander lahkusid olümpialt ja naasid Kanadasse.

Samal päeval alistas Kanada Uus-Meremaa tulemusega 2:1 ja kõik näis hästi olevat. Ent peatreener Beverly Priestman loobus vabatahtlikult kohtumisele tulemast ja ööl vastu reedet teatas Kanada jalgpalliliit, et Priestman on olümpialt eemaldatud.

„Meie valdusesse on jõudnud info, mis puudutab droonide kasutamist, mis juhtus varem kui tänavusel olümpial,“ seisis Kanada alaliidu peasekretäri Kevin Blue selgituses.

Telekanali TSN andmetel on nii Kanada naiste kui ka meeste koondised juba aastaid süsteemselt vastaste kinniseid treeninguid filminud. Nii juhtus ka Tokyo olümpial, mille Kanada naised lõpetasid kuldmedalitega.

Üks konkreetne näide toodi 2022. aastast, mil koondise abiline oli enne MM-valikmängu kaameraga kohal Panama treeningul. Panama võistkond sai asjale jälile ja esitas piirkonna alaliidule CONCACAF-ile kaebuse. Sarnaseid näiteid on teada vähemalt kolm.

Pariisi olümpialt eemaldatud peatreener Priestman sai Kanada juhendajaks 2020. aasta oktoobris. Varem on ta olnud Inglismaa naiste koondise abitreener.