Eigo Kaljurand, Kiur Kaasik, Kaspar Ruus ja Gunnar Leheste. Kaamera taga Jaanus Lensment.

Charles de Gaulle’i lennujaama saabudes pole võimalik mitte aru saada, et oled jõudnud olümpialinna. Juba lennult maha tulles leiab rahvusvahelises tsoonis igal sammul olümpiavärvidesse ehitud fotonurgakesi, mida reisijad ka agaralt kasutama tõttavad. Samasugune muster kordub ka pagasilindi juures.

Lennujaamas on võimatu mitte märgata, et oled jõudnud olümpialinna.

Esmamulje loomises on Pariisi olümpia korraldajad meistrid. Vabatahtlikud naeratavad juba enne, kui pagasisaali uksest sisse oled astunud ning vormistavad sulle kaelakaardi ära nagu niuhti! „Ega sul ei juhtu märki olema?“ küsivad nad. Mõned asjad ei muutu kunagi. Kaelakaardi paelale kinnitatavad olümpiamärgid on jätkuvalt kõva valuuta. Viisakas on neid ka enda teekonnale jäävatele vabatahtlikele jagada - selleks puhuks pani Eesti olümpiakomitee oma ajakirjanikele neid kaasa terve sületäie.

Pagasit oodates jõuab akrediteeringu kenasti kätte saada ja aega jääb veel ülegi.

Viimased kaks olümpiat - 2021 Tokyo ja 2022 Peking - on olnud koroonaolümpiad, mis tähendab, et meediaesindajad, sportlased ja tavakülastajad eraldati neil puhkudel võimalusel teineteisest nii ruttu kui võimalik, Tokyo puhul näiteks juba lennujaamas. Pariisist tuleb rahva pidu, mille sarnast viimati nähti ilmselt 2012. aastal Londonis. Prantslased on sama hull spordirahvas kui britid.

Politseinikud olümpia pressikeskuse juures.

Suurte massidega kaasneb ka suur turvarisk. Eriti sellises linnas nagu Pariis ja sellisel ajastul, nagu me praegu elame. Väike soovitus olümpiaturistidele: Boltiga võistluspaika sõitmine unustage ära. Vähemalt meie hotellist olümpiakülla sõites sattus taksojuht totaalselt segadusse, sest kõik peamagistraalilt maha keeravad teeotsad olid olümpiaküla ja kergejõustikuareeni Stade de France’i ümber suletud. Ainuõige variant tundub olevat kasutada ühistransporti või siis väiksemate vahemaade puhul kondimootorit.

Üldiselt näeb Pariis välja nagu Pariis ikka ainult et rohkemate politseinikega - metroo sissepääsuväravate juures seisavad hambuni relvastatud korrakaitsjad paaris - ja rohkemate suunaviitadega, mis juhatavad kenasti olümpiaga seotud paikadesse. Näis, mis saama hakkab, kui ka võistlused algavad. Seni kogetu ja kuuldu põhjal võiksid tulla sujuvad ja suuremate sekeldusteta mängud.

Vabatahtlikud pakuvad pagasi ootesaalis reisijatele värsket kohvi.
Kohalikul saial lasevad hea maitsta ka turistid.
Ummikutest pole Pariisis pääsu. Vaade bussist, mis viib ajakirjanikud lennujaamast kesklinna.