26.–28. juulini toimub Tallinna lauluväljakul Euroopa Discgolfi Festival 2024, kuhu tulevad kokku maailma kettagolfitipud. Kui soovid sellest põnevast sündmusest osa saada ja tulla mängijaid jälgima, tasub kindlasti üle vaadata peamised etiketti puudutavad küsimused ja reeglid.

Discgolf pakub nii lõbu kui ka füüsilist koormust, kuna võid rajal korve jahtides märkamatult läbida mitu kilomeetrit. Tavaliselt on rajal 18 korvi, millest igaühel on oma määratud par-väärtus. Par tähistab visete optimaalset arvu, millega kogenud mängija peaks ketta korvi saama. Näiteks par 3 tähendab, et ketas peaks jõudma korvi kolme viskega. Mängu eesmärk on läbida rada võimalikult väheste visetega. Lõpptulemus on kõigi korvide pealt teenitud punktide summa.

Mängija etikett

Kõige olulisem reegel, mida kõik discgolf’i-mängijad peaksid alati järgima, on enda ja teiste mängijate ning pealtvaatajate turvalisuse tagamine. Laiksoo rõhutab, et sõltumata sellest, kas mängitakse oma lõbuks või võistlustel, peaks iga mängija esindama sporti positiivselt ja lugupidavalt. Oluline on õpetada ja juhendada ka neid, kes alles spordialaga alustavad.

Mängijate grupis on soovitatavalt kuni viis inimest. Et rajal ei tekiks ummikuid, on oluline hoida mängutempot või lasta kiiremad grupid viisakalt ette.

„Kuna ühte konkreetset korvi/rada mängib korraga üks grupp, tuleb alati ära oodata, millal eesolev grupp on korvi lõpetanud, et kaks gruppi korraga sama rada ei mängiks. Kui ei ole tegu võistlusega ja ees mängiv grupp on aeglane, võib viisakalt paluda, et äkki tohib mööda mängida,“ sõnab Laiksoo.

Seega – kui näed kedagi, kes kihutab rajal nagu ketas tuules, lase tal lahkesti mööduda.

Vahel võib ka juhtuda, et ketas läheb viske järel kaotsi. Sellisel juhul peaks kogu grupp aitama seda otsida. Kui ketast kolme minuti jooksul ei leita, peab grupp otsustama, kas mängitakse edasi eelnevast viskekohast või vabastatakse rada vajadusel järgmise grupi jaoks.

Enda ketastele tasub peale kirjutada ka oma nimi ja telefoninumber. Kui ketas läheb kaduma, saab leidja helistada sellel olevale numbrile. Tee seda ka ise, kui ketta leiad. Kui numbri dešifreerimine on keeruline nagu Dan Browni romaani lugemine, anna ketta leidmisest teada Facebooki grupis „Kaotatud ja leitud kettad“.

Hääletu reegel“

Viske sooritamisel tuleb jälgida, et viske suunas ei ole kaasmängijaid või teisi pargis viibijaid, kes ei pruugi ohtu tajuda. Viskeala vabastamiseks võib viisakalt märku anda. Kuigi discgolf on emotsionaalne mäng, siis liigne lärmakus ei ole kohane.

Discgolf’is on sarnaselt tennise või ka golfiga n-ö hääletu reegel, kus teised mängijad või pealtvaatajad peaksid viskehetkel olema vaikselt ning laskma mängijal 100% oma sooritusele keskenduda. Lisaks, kui mõni mängija või pealtvaataja satub seisma korvi lähedale või taha, või on mingit muud moodi viske sooritaja vaatevinklis, ei tohiks segavaid liigutusi viskehetkel teha,“ selgitab Laiksoo.

Ta lisab, et kunagi ei tohiks ükski mängija tahtlikult teist mängijat segada, kuidagi proovida mõjutada tema sooritust või tulemust.

Nutiseadmete kasutamise kohta mängu ajal ütles Laiksoo, et „hääletu reegel“ kehtib ka nende puhul. Kuigi nutiseadmed on nii mängijatel mängu ajal kui ka pealtvaatajatel lubatud, tuleb need panna hääletu režiimi peale. Kui on siiski vaja helistada, tuleks astuda eemale, et kõne ei segaks teisi mängijaid.

See aga ei tähenda, et rada tuleb läbida haudvaikuses ja sõprade või võistluskaaslastega ei tohi ühtegi sõna vahetada, vastupidi. „Omavaheline suhtlemine on igati lubatud ja isegi tervitatav.“

Pealtvaataja etikett

Küsimusele, kuidas pealtvaatajad peaksid kettagolfivõistlustel käituma, andis Laiksoo neli lihtsat reeglit või tava, mida järgida.

Esiteks: mängijaid tuleb austada ning neid ei tohi segada võistlemise, eriti mitte viske sooritamise ajal.

Teiseks ei tohi mängijatele selga trügida, vaid neile tuleb anda piisavalt ruumi.

Kolmandaks: telefonid ja muud nutiseadmed tuleb lülitada hääletu režiimi peale, et mängijaid mitte segada.

Neljandaks: kasutada tuleb pealtvaatajatele mõeldud läbikäiguteid ja suunaviitasid või jälgida vabatahtlike suuniseid.

Kui soovid ise discgolf’is kätt proovida või soovid minna mängu vaatama esimest korda, siis alati peaks end mängu- ja rajareeglite ning üldise etiketiga kurssi viima. Reeglid leiab näiteks Eesti Discgolfi Liidu kodulehelt.

Jaga
Kommentaarid