„Kust me Varese ja Visnapuu leiaks?“ uurisime kaameramehega Tehvandi lasketiiru ette rajatud Eesti meistrivõistluste hooldusparki jõudes. „Suured poisid“ ehk ERC tiimid hõivasid teatavasti Eesti ühe tähtsaima riikliku spordirajatise suure parkla.

„Eks nad suitsununurgas on,“ aitas tiimikaaslane suuna kätte juhatada.

Nad ei olnud seal ainsad. Selles klassis nii käibki.

Delfi Rally Estonia 132-autolise stardirivi lõpus kihutasid laupäeval seitse veokat, nende ees neli Ladat. Kümne kiiruskatse ehk 119 km peale oli neist kiireim ekipaaž Einar Visnapuu - Anti Kaljumäe (Lada VAZ 2015), kelle edu Rauno Plado - Marko Kaasik (Lada VFTS) ees oli üks minut ja 15,1 sekundit. Visnapuu ja Vares jõudsid pärale viis minutit ja 7,7 sekundit hiljem.

Mis juhtus?

„Juhtunud on nii mõndagi,“ jutustas Vares päeva viimases hooldusalas enne kolme viimast katset. Finišilippu nähti Elvas millalgi peale kella 23.

„Hommik algas väga pingsalt. Väike tehniline viperus. Nii väike viga, et ei tulnud kohe selle pealegi. Sellega maaldesime 20 minutit. Esimesele katsele hilinesime 11 minutit, saime minut ja 50 sekundit trahvi. Peale ei lastud. Pidime tegema reroad’i (alternatiivtee kasutamine - G.L.). Saime uuesti rajale. Vahepeal kaotasin suurest ähmist legendi ära. Läks üks rida allapoole. Ei pannud ühte väikest hüpet tähele - Erkki hüppas ise ilma ette teatamata...“

Täienduseks terminile reroad: kui katse suletakse, peab ekipaaž järgmisele katsele jõudma alternatiivset teed kasutades.

Kollane joon tähistab alternatiivset teed.

Võib arvata, et sellega meeste seiklused Lõuna-Eestis ei piirdunud. Hoolduspaus sai lihtsalt otsa. Vares rääkinuks muidu veel pikalt.

Miks nad seda teevad? Täpne eelarve pannakse paika ühe tiimi mitme auto peale, aga keskeltläbi - kui auto terveks jätad - kulub ühel sõitjal Rally Estonia nädalavahetuse peale kolm ja pool tuhat eurot.

„Eks ta ikka haigus ole. Aga mingi hobi peab inimesel ju olema,“ vastas Visnapuu.

Mis eesmärgiga sai starti tuldud? „Kõik rallid on meil ühe eesmärgiga. Tähtis on lõpetada,“ vastas Vares.

Visnpuu sekundeeris: „Lõpp on kõige olulisem. Vene tehnika puhul ei tea kunagi...“

Vaata videot ja pilte Lada-meeste nädalavahetusest Rally Estonial!

Mis geelijook? Hapukurk on ju sama asi!

Pitsaõhtu Lada boksis.
Jõudehetk katse starti oodates.
Järjekordne lõunasöök.

Ajakontrolli sisenemine.

Ladad reklaamisid tagaklaasidel dokfilmi "Kurviliste teede legendid".
Stardipoodiumile lasti Ladad peaaegu pimedas.
Ralli on korda läinud, kui finišipoodiumile jõuad ja karikas ka veel pihku antakse!
Lada-meeste grupipilt peale finišipoodiumit.