Kohtumise avapoolaeg kulges ettevaatlikult ja väheste võimalustega. Peamiselt keskenduti enda tagala kindlustamisele ja ühtegi 100-protsendilist võimalust luua ei suudetud. Inglismaa tegi vastase värava suunas viis pealelööki, Šveits vastas kahega ja pausile mindi 0:0 viigiseisul.

Sarnases taktis kulges ka mängu teine poolaeg ja näis, et kohtumine liigub väravateta lisaajale. Normaalaja viimasel veerandtunnil hakkas aga juhtuma. Mängu 76. minutil saatis Dan Ndoye värava alla söödu, mis võttis John Stonesist õnnetu rikošeti ja taga postis seisnud Breel Embolo sai selle probleemideta tühja võrku lükata.

Inglismaa tegi Šveitsi avavärava järel kolmikvahetuse, millega mängupilt pöördus. Peagi saatis neid ka edu, kui 81. minutil saatis karistusala tagant vasaku jalaga värava poole terava pealelöögi Bukayo Saka, mis lendas postipõrkest Jan Sommeri seljataha. 1:1 viigiseisul mindi vastu 30-minutlisele lisaajale.

Lisaaeg kulges võimaluste vaeselt. Parimaks momendiks jäi Declan Rice´i 96. minuti kauglöök, mille Sommer suutis vasakust nurgast tõrjuda. Mängu saatuse otsustas penaltiseeria.

Seal näitasid kindlamat närvi inglased. Nii Cole Palmer, Jude Bellingham, Bukayo Saka, Ivan Toney ja Trent Alexander-Arnold olid täpsed ja kuna Jordan Pickford suutis Manuel Akanji penalti tõrjuda, pääses 5:4 seeriavõiduga poolfinaali Inglismaa.

Inglismaa jääb ootama vastast õhtusest Türgi ja Hollandi vahelisest kohtumisest. Poolfinaal peetakse järgmise nädala kolmapäeval Eesti aja järgi kell 22.00.

Otseblogi:

Enne mängu:

Käesoleval EM-il on mõnevõrra veenvamaid esitusi näidanud Šveits. Alagrupis alistati 3:1 Ungari ning tehti 1:1 viigid Šotimaa ja Saksamaaga. Kaheksandikfinaalis mängiti kindlalt üle tiitlikaitsja Itaalia, skooriks jäi 2:0. Väravad jäi Remo Freuleri ja Ruben Vargase arvele.

Inglismaa alustas finaalturniiri 1:0 võiduga Serbia üle. Seejärel viigistati Taaniga 1:1 ja Sloveeniaga 0:0. Kaheksandikfinaalis Slovakkiaga oli Inglismaa väljalangemise äärel, kuni Jude Bellingham lisaminutitel käärlöögist viigistas. Lisaaja alguses tõi Inglismaale 2:1 võidu kapten Harry Kane’i värav.

Inglise meedia andmetel muudab peatreener Gareth Southgate oma juubelimängus - ta on Inglismaa koondise eesotsas 100. korda - formatsiooni. Senine 4-2-3-1 asendub 3-4-2-1 skeemiga, kus Ezri Konsa, John Stones ja Kyle Walker moodustavad kolmese kaitseliini. Keskpoolkaitses on Declan Rice ja Kobbie Mainoo, äärtel Kieran Trippier ja Bukayo Saka ning ründavate poolkaitsjatena tegutsevad Jude Bellingham ja Phil Foden. Ainsaks puhtaks ründajaks jääb Harry Kane. Eesmärgiks on elavdada inglaste seni säratut ja viljatut ründemängu.

Inglismaa poolelt peab mängukeelu tõttu tänase kohtumise vahele jätma keskkaitsja Marc Guehi, Šveitsil puudujaid pole.

Inglismaa ja Šveitsi matši võitja läheb poolfinaalis vastamisi kas Hollandi või Türgiga. See kohtumine algab kell 22. Reedel pääsesid poolfinaali Hispaania ja Prantsusmaa.